☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Flippers kopen, alle informatie over zwemvinnen

Wanneer je flippers kopen gaat kan je hier alle informatie vinden die je moet weten om de juiste keuze te maken. Flippers worden ook wel zwemflippers, zwemvinnen, zwem vinnen, snorkelvinnen, snorkel vinnen of zwemvliezen genoemd.
je hebt flippers voor verschillende doeleinden en in verschillende uitvoeringen. Wij leggen uit waar je op moet letten bij de aanschaf en hoe flippers gebruikt kunnen worden.

Bij kinderen zijn zwem flippers ook geliefd, mensen zoeken dan op flippers kind, zwemflippers kind of zwemvliezen kind. Speciaal voor kinderen hebben we een aparte paragraaf met informatie.

Bekende merken flippers zijn: Arena, Tunturi, Speedo, Nabaiji (Decathlon), Subea, Mares….

Flippers kopen ~ Wat zijn flippers?

Net zoals een vis vinnen heeft waarmee hij zwemt, kan een mens een soort kunstvinnen aan zijn/haar voeten doen om beter en sneller te kunnen zwemmen. Door zwemvliezen te gebruiken kan je meer water verplaatsen met je beenslag waardoor je sneller kunt zwemmen.
Uiteraard zijn er ook nadelen, je gaat wel sneller, maar bent ook eerder moe. Zwem je alleen schoolslag dan hen je niets aan zwemflippers, je moet de crawl beweging maken met je benen.

Wist je dat
Het niet handig loopt met zwemvliezen en
dat dat logisch is omdat ze gemaakt zijn om te zwemmen.

Flippers kopen ~ wat voor soorten flippers zijn er?

Flippers zijn er voor verschillende doeleinden. We sommen ze hier voor je op. Zo zijn er zwemvliezen voor:

 • Kinderen die graag ‘spelen’ in het water
 • Verbetering zwemtechniek voor (wedstrijd)zwemmers en triatleten
 • Snorkelen
 • Duiken

Afhankelijk van het doel worden zwemvliezen ook vaak in combinatie met andere zwemartikelen gebruikt.

Zwemvliezen kind ~ waarom en waar speciaal op letten

Kinderen vinden het leuk om te spelen in en rond het water. Je hebt er kinderen bij die vaker onder water zitten dan boven water. Hoe leuk is het dan als kind om een paar zwemvliezen, een duikbril en snorkel of een zwemmasker te hebben. Je zal zien dat je dan ‘geen kind’ meer aan ze hebt en ze zich langdurig kunnen vermaken.

Een goede pasvorm is belangrijk bij het gebruik van zwemvliezen. Bij kinderen is het probleem dat hun voeten snel groeien en ze dus binnen de kortste keren uit hun zwemflippers gegroeid zijn. Koop je zwemflippers met een vaste voet, dan zijn deze meestal geschikt voor 2 voetmaten. Ga je zwemvliezen kopen met een verstelbare hielstrap dan zijn deze minimaal voor 4 voetmaten geschikt. Nadeel is dat deze verstelbare zwemvliezen misschien minder pasvorm hebben en eerder stuk kunnen gaan.

Lees ook ons artikel over snorkelmaskers, de combinatie zwemflippers met zwemmaskers maakt dat kinderen zich helemaal als een vis in het water voelen.

Flippers kopen ~ Overzicht zwemvliezen kind

Zoals gezegd zijn zwemvliezen met een open hiel geschikt voor minimaal 4 voetmaten. Dat maakt dat ze lang gebruikt kunnen worden door kinderen die hard groeien. Let wel op dat de kwaliteit van de hielstrap goed is. Dat is namelijk de plek die meestal het eerste kapot gaat.

Zwemvliezen voor kinderen met een vaste voet gaan minder snel stuk. Nadeel is dat deze maar twee schoenmaten mee gaan.

Verbetering zwemtechniek

Voor (wedstrijd)zwemmers en triatleten zijn zwemflippers een zinvol attribuut om mee te trainen. Voor zwemtrainingen zijn er nog meer zwem attributen. We denken dan aan zwem handpaddles, pullboy, zwemplank (zwemtrainer) en een neopreen zwembroek. Met al deze attributen kan je jouw zwemtechniek verbeteren.

Met korte zwemflippers, ook wel zoomers genoemd, kan je zowel je techniek als je kracht en conditie verder ontwikkelen. Je techniek verbeter je doordat je min of meer gedwongen wordt de juiste beweging te maken. Door het grotere oppervlak worden verkeerde bewegingen als het ware ‘uitvergroot’ waardoor je dat beter voelt dan zonder zwemvliezen. Het grotere oppervlak zorgt ook voor meer stuwkracht en een grotere snelheid. Je traint hiermee je spieren en ook je conditie. Doordat je sneller gaat wordt ook de houding  in het water beter, zodat je je ook beter op je zwemtechniek kunt focussen.

Er zijn verschillende soorten zwemvliezen waar je mee kunt trainen. Met name het formaat van de vin is belangrijk. Kies het formaat van de vin die het beste bij jou past, liever een zwemflipper met een wat kortere vin dan een te grote.

Training zwemvliezen ~ overzicht trainen zwemvliezen

Overzicht van zoomers, oftewel korte zwemvliezen waar je jouw techniek mee kunt trainen.

Zwemvinnen kopen om te snorkelen

Met zwemvinnen of snorkelvinnen kun je tijdens het snorkelen meer snelheid maken in het water. Let op dat je tijdens het snorkelen mooie rustige slagen maakt en je flippers niet boven het water uit komen. Immers je zet je dan niet af tegen het water maar in de lucht, dit gaat ten koste van je snelheid.

Duikvinnen kopen ~ een overzicht

Het verschil tussen duikvinnen en snorkelvinnen is dat duikvinnen wat langer zijn. Omdat je dieper onder water bent, werken langere duikvinnen wat beter.

Zwemvliezen kopen ~ Waar op letten

Wanneer je zwemvliezen kopen gaat dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Afhankelijk van het doel zijn sommige eigenschappen misschien meer of minder belangrijk voor jou.

 • De schoenmaat
  Wellicht overbodig om te noemen, maar natuurlijk is de juiste maat belangrijk
 • Open of gesloten voet
  Met zwemflippers met een open voet kan je duikschoenen of waterschoenen gebruiken. Handig als je naar het water moet lopen en er rotsen of stenen liggen. Je houd dan je voeten heel. Ook als de temperatuur van het water wat lager is heeft dit voordelen. Een gesloten voet is wat fijner in wat warmer water en gaat minder snel kapot.
 • Verstelbare hielband
  Let goed op dat de verstelbare hielband van goede kwaliteit is. De hielband gaat vaak als eerste stuk. Je moet erop letten dat ze stevig en flexibel zijn. Ook helpt het als de bediening eenvoudig is en soepel gaat.
 • Het formaat van de vin
  Afhankelijk van jouw doel kan je kiezen voor korte flippers, voor bijvoorbeeld zwemtraining of lange flippers bij duiken of freediven. Met langere flippers kan je onder water mooie langzame soepele slagen maken.
freediven ~flippers kopen ~zwemvliezen kopen - zwemvinnen kopen
 • Hardheid van de vin
  De hardheid van de vin bepaalt samen met de grootte van de vin de weerstand in het water. Hardere vinnen bewegen minder mee en geven dus meer weerstand waardoor je er harder mee kunt zwemmen
 • Gebruikte materiaal
  In de loop van de tijd heeft het materiaal waar een zwemflipper of duikflipper van gemaakt is nogal een ontwikkeling doorgemaakt. Tegenwoordig kan je kiezen uit zwemvliezen die volledig van rubber en neopreen zijn gemaakt en zwemvliezen met een plastic vinblad en een rubber of neopreen voet. Een plastic vinblad is meestal wat harder.
 • Kleur
  Welke kleur je kiest is natuurlijk een persoonlijke keuze. Vooral kinderen zijn natuurlijk gevoelig voor welke kleur de zwemflipper is. Ga je duiken of snorkelen en wil je vissen niet afschrikken, kies dan liever voor een rustige en neutrale kleur.
 • Comfort
  De zwemflippers moeten stevig en toch comfortabel om je voet heen sluiten. Ook is het fijn als je de zwemvliezen makkelijk aan en uit kan doen.

Flippers kopen ~ Veel gestelde vragen

Wat zijn goede zwemvliezen?

Goede zwemvliezen zijn afgestemd op het doel waarvoor je ze wilt gebruiken. Je kan verschillende redenen hebben om te gaan zwemmen met zwemvliezen. Je hebt dan ook zwemvliezen in verschillende uitvoeringen.

Waar vindt ik goedkope zwemvliezen of goedkope flippers?

Ben je op zoek naar goedkope zwemvliezen dan kan je kijken naar de zwemflippers Decathlon of naar de zwemvliezen Action. Ook kan je kijken of er een zwemvliezen aanbieding is bij bol.com

Wat kosten zwemvliezen?

Zwemflippers zijn er in veel verschillende prijsklassen. Voor kinderen zo rond de 10 en 20 Euro en zwemtraining ben je al tussen de 20 en 40 Euro klaar. Terwijl de serieuze duiker al snel meer dan 100 Euro uit kan geven aan een paar zwemflippers.

Ook interessant

Zwemmen in de winter
Zwemvliezen speedo
Zwemflippers decathlonRedactie

De redactie van 365watersport bestaat uit enthousiaste (water)sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over de diverse watersporten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.