Hydrofoilen is de nieuwe rage bij diverse watersporten. Maar wat is een hydrofoil nu eigenlijk? en hoe werkt een hydrofoil? Lees verder en je komt (bijna) alles over hydrofoilen te weten. Wanneer je iemand vraagt naar zijn of haar hydrofoil ervaringen dan zal je zeker horen dat het spectaculair is om met een hydrofoil te varen.
Wat is een hydrofoil?
Een hydrofoil is een constructie onder water, die door zijn vorm opwaartse druk genereert bij voorwaartse snelheid. Met deze opwaartse druk kan een object wat aan de bovenkant van de constructie is bevestigd uit het water getild wordt. De constructie bestaat uit vleugels, romp en een mast. Dit zit gemonteerd aan een varend object. Dat object kan een boot of een board zijn. Doordat het object boven het water uit getild wordt neemt de waterweerstand van het object enorm af en is er alleen nog de veel kleinere weerstand van de hydrofoil, de snelheid zal spectaculair toenemen.
Het is dus eigenlijk hetzelfde principe als waardoor een vliegtuig vliegen kan. De vorm van de vleugels zorgt voor een opwaartse druk. De voorwaartse snelheid moet groot genoeg zijn om te gaan ‘vliegen’.
Hydrofoilen ~ Historie en ontwikkeling van de hydrofoil
Vanaf dat mensen in een boot varen worden de boten steeds verder doorontwikkeld. Natuurlijk willen we ook steeds sneller. De grootste weerstand die een boot ondervindt is de weerstand van het water.
Om deze weerstand te verkleinen wordt er constant gezocht naar oplossingen, wat helpt is dat het materiaal steeds lichter en sterker wordt. Ook de vorm van het onderwaterschip wordt steeds vernieuwd.
De waterweerstand verminderen
Zo hebben grote tankers vaak een grote ‘bulb’ aan de voorzijde om de weerstand te verminderen. Vanuit onder andere de zeilsport kennen we de catamaran en trimaran. De grootste gamechanger is echter de hydrofoil.
Reeds in 1920 bestond er al een draagvleugelboot die en topsnelheid van meer dan 110 km/h had. Deze boot had draagvleugels aan de voorkant. Het idee is dus niet nieuw. Uiteraard is dit concept continue door ontwikkeld en verbeterd. Voordelen zijn natuurlijk minder brandstof gebruik en hogere snelheden.
Betere materialen
De laatste jaren heeft de hydrofoil een enorme vlucht genomen. Mede doordat materialen steeds sterker en lichter worden. Denk bijvoorbeeld aan carbon, wat heel veel gebruikt wordt. Je kan daar de mooiste vormen mee maken, dus ook de perfecte vorm voor een hydrofoil. Licht en toch vormvast.
Toepassingen van een hydrofoil
Een hydrofoil wordt niet alleen in de beroepsvaart gebruikt, maar zie je ook steeds meer in de watersport toegepast worden. In de beroepsvaart is natuurlijk de insteek dat de kosten naar beneden gebracht worden doordat er minder energie nodig is en de snelheid van transport hoger wordt.
Je kan je voorstellen dat als een veerdienst 3x op een dag heen en weer kan varen i.p.v. 2x en de brandstofkosten ook nog eens lager zijn, de winst en concurrentiepositie van een bedrijf gunstiger zullen worden.
Hydrofoil bij zeilen als wedstrijdsport
Bij grote zeilraces draait het natuurlijk met name om snelheid. Je ziet dat daar de ontwikkelingen ook het snelst gaan. Vergelijk het met de F1 klasse bij het autoracen. Er gaat ontzettend veel geld in om, maar het heeft ook ook voor ons als consument heel veel voordelen. Al deze ontwikkelingen en kennis worden ook gebruikt in producten die wij als consument gebruiken.
Opkomst van de hydrofoil in de watersport
Bij zeilen, (wind)surfen, kitesurfen, suppen, overal zie je dat de toevoeging van een hydrofoil een heel andere dimensie aan een bestaande sport geeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan golfsurfen.
Zo ontstaan er bijna nieuwe sporten zoals windfoilen, wingfoilen en efoilen. Dat zijn sporten waar je een paar jaar geleden nog amper van hoorde en die nu voor een steeds grotere groep mensen bereikbaar zijn.
Je ziet deze sporten ook steeds meer beoefend worden in Nederland. Door de prijsstelling komt deze techniek voor consumenten steeds meer in beeld.

Maar ook bij de gemotoriseerde watersport wordt de techniek en het principe van het hydrofoilen toegepast.
Hydrofoil buitenboordmotor
In Nederland zijn heel veel boten en bootjes die door een buitenboordmotor worden aangedreven. Door een eenvoudige ingreep kan je de vaareigenschappen van jouw boot(je) gunstig beïnvloeden.
Met een hydrofoil voor je buitenboordmotor bereik je dat de stabiliteit van je boot beter wordt en ook dat je boot bij een lagere snelheid al gaat planeren.
Door de betere vaareigenschappen zal ook brandstof gebruik afnemen. Dat is natuurlijk een groot voordeel met de brandstofprijzen van tegenwoordig. Deze hydrofoils zijn niet ontzettend duur, dus je hebt ze al snel terug verdiend. Ook ben je nog eens ‘groen’ bezig.
Hydrofoilen – gebruikte materialen
Eigenlijk kan een hydrofoil van allerlei soorten materiaal gemaakt worden. Dat kan van metaal, kunststof en zelfs van hout. Met name carbon heeft de beste eigenschappen voor hydrofoilen.
Carbon is licht, sterk en in iedere vorm te maken. Dus ideaal om een hydrofoil van te maken, vaak ook in combinatie met aluminium. Aluminium is licht en ook uitermate geschikt.
Overigens zie je aluminium en carbon voor veel meer producten gebruikt worden waar gewicht en snelheid een rol spelen. Denk aan F1 race auto’s en racefietsen.
Hoe werkt een hydrofoil?
Een hydrofoil heeft twee vleugels, een voorvleugel en een achtervleugel. Deze zijn met elkaar verbonden door een ‘fuselage’. Dat geheel is weer verbonden door een ‘mast’ aan de onderkant van een boot of board. Door de vorm van met name de voorvleugel ontstaat er een opwaartse druk, die toeneemt bij een hogere snelheid. De achtervleugel zorgt met name voor de stabiliteit.
Wil je nog meer lezen over de wetenschappelijke achtergrond dan hebben we hier een interessant wetenschappelijk artikel voor je.