Ga je open water zwemmen in de winter lees dan hier onze tips en bekijk de beste uitrusting. Zwemmen in de winter is populair. Steeds meer mensen gaan in plaats van in het verwarmde zwembad zwemmen in het buitenwater in de winter.
Zwemmen in de winter in het buitenwater vereist wel een betere voorbereiding dan zwemmen in het zwembad. Met open water zwemmen is de temperatuur van het water erg belangrijk. Gelukkig is er een heleboel uitrusting te koop om het veilig en leuk te houden.
TIPS voor open water zwemmen in de winter
Wanneer je begint met open water zwemmen in de winter hebben we een aantal tips voor je. Eigenlijk is het motto dat je goed voorbereid bent. Dat je op deze pagina bent is al een eerste stap dus lees snel verder.
We beginnen eerst met wat algemene tips en daarna wat praktische punten uitgesplitst in voor het zwemmen, tijdens het zwemmen en na het zwemmen.
Zorg voor je eigen veiligheid en die van een ander.
Jouw veiligheid en die van anderen zijn natuurlijk belangrijk bij het open water zwemmen. Lees ook onze blog over veilig zwemmen in open water. Alles wat daar in staat geld natuurlijk als in de winter in buitenwater zwemmen gaat. Maar misschien nog wel extra!
Een zwemboei is onmisbaar. Je bent beter zichtbaar, voor je buddie en bestuurders van boten en ondanks dat het geen reddingsmiddel is heb je toch extra drijfvermogen bij je.
Wennen aan zwemmen in koud water
Buiten jouw veiligheid en de juiste zwemuitrusting moet je waarschijnlijk wennen aan zwemmen in koud water. Zorg ervoor dat je in de zomer al regelmatig in open water zwemmen gaat. Vervolgens blijf je regelmatig zwemmen richting de herfst en de winter.
Zo wen je langzaam aan de temperatuur van het water en weet je ook welke uitrusting je het beste gebruiken kunt om jezelf warm te houden.
Het is niet zo verstandig om in januari te beginnen. Jouw lichaam heeft dan niet de tijd om te wennen aan zwemmen in koud water. Je kan dan verwachten dat tijdens het zwemmen in koud water jouw ademhaling lastig te controleren is en je misschien last krijgt van verkrampte vingers. Bijna zeker dat je het zwemmen in koud water op die manier ook niet leuk gaat vinden.
Open water zwemmen in de winter – blijf rustig
Zorg dat je vertrouwd bent met het water en dat je het zwemmen in een zwembad en in open water goed geoefend hebt. Dat geeft vertrouwen en rust.
Zorg dat wanneer je het water in gaat en de neiging hebt om (te) snel te gaan ademhalen en/of (te) snel te gaan zwemmen door het koude water je de rust bewaart.
Rustig ademhalen, lange slagen. Geen reden tot paniek, na de eerste 20 slagen heb je het onder controle.
Mensen die aan yoga doen en hun ademhaling goed kunnen regelen zullen hier weinig moeite mee hebben.
Je kan als voorbereiding thuis ook de nodige ademhalingsoefeningen doen.
Mocht er iets onverwachts gebeuren, blijf kalm. Ga desnoods op je rug liggen, ontspan, adem diep en rustig. Door je neopreen uitrusting en je zwemboei kan je makkelijk blijven drijven. Verspil geen onnodige energie en waarschuw je buddie.
Je kan dat drijven ook gewoon een keer oefenen. Dan weet je hoe dat is en ook dat geeft vertrouwen en rust.
Open water zwemmen in de winter – de juiste uitrusting
Hieronder geven we een overzicht van wat er zoal aan uitrusting te koop is. Elders op de site is meer informatie te vinden over de afzonderlijke items.
Neopreen wetsuit
Waarschijnlijk heb je al een wetsuit, maar voor als het wat kouder is heb je een wat dikker wetsuit nodig.
De getoonde wetsuits zijn 4/2 mm dik. Dat wil zeggen 4 mm bij de romp en benen en 2 mm bij de armen.
Neopreen zwemschoenen
Lekker lang en makkelijk over je wetsuit aan en uit te trekken. Je kan ook kortere en goedkopere sokken gebruiken maar als het echt koud is raden wij onderstaande zwemschoenen aan. Er bestaan ook goedkopere neopreen sokken, in sommige gevallen hebben die misschien de voorkeur voor jou
Neopreen handschoenen
We hebben in een ander artikel beschreven waar je op moet letten wanneer je neopreen zwemhandschoenen kopen gaat. Maar hieronder zie je al vast wat er onder andere te koop is.
Neopreen badmuts
Door je hoofd verlies je het meeste warmte, bescherm deze dus goed. Wil je alles weten, dan hebben wij nog veel meer informatie over een neopreen badmuts.
Voor het zwemmen
Zorg dat je uitgerust bent en er zin in hebt. Het is leuk, dus geniet ervan. Zorg dat je alle spullen bij je hebt. We hebben een checklist gemaakt:
- zwemkleding
- zwembril
- zwemboei
- wetsuit
- neopreen zwemschoenen
- neopreen badmuts
- neopreen handschoenen
- vaseline
- handdoek(en)
- stukje oude yogamat o.i.d. om op te staan bij omkleden
- een dryrobe
- warme soep, bouillon of thee voor na het zwemmen
Zorg ook dat je de spullen die je na het zwemmen nodig hebt snel kunt pakken. Je wilt immers net uren staan te zoeken terwijl je het al behoorlijk koud hebt.
Zorg voor een lichte warming-up. Je lichaam moet een beetje wakker zijn maar je hoeft niet te zweten, liever niet zelfs.
Dryrobe – jouw privé ‘badhokje’
Een dryrobe is ideaal om je om te kleden voor en na het zwemmen. Het is een hele wijde winddichte jas met badstof aan de binnenkant. Je hebt als het ware jouw privé omkleedtent. Sommige bevatten handige zakken voor je ondergoed en de rits is zowel van de binnen als de buitenkant te gebruiken.
Overigens is een dryrobe niet alleen bij het zwemmen te gebruiken, maar ook voor andere (buiten)sporten. Denk hierbij aan obstacle runs, triathlon en suppen.
Tijdens het zwemmen
Ga rustig het water in, wen langzaam aan de kou. Te rustig is ook weer niet goed, hanteer de gulden middenweg.
Zwem nooit te ver uit de kant en ga niet te ver weg van het startpunt. Je kan ook meerder keren heen en weer zwemmen. Dat geeft je de mogelijkheid tussendoor te stoppen mocht dat nodig zijn.
Luister goed naar je lichaam en pas de duur van je training aan de temperatuur van het water.
Zie je pinguïns?
Dan heb je of te ver gezwommen of het wordt tijd dat je heel snel het water uit gaat 😉
Na het zwemmen
Indien mogelijk neem je een lauwe douche en zeker geen warme. Vaak zal dat niet mogelijk zijn. Zoek een beschutte plek om je goed af te drogen en droge kleren aan te trekken. Jouw kleding bestaat het liefst uit meerdere laagjes, waarvan de eerste laag een thermoshirt is. Thermoshirts zijn er in diverse kwaliteiten en zijn ook voor andere doeleinden te gebruiken. Een aantal thermoshirts hoort eigenlijk thuis in de garderobe van ieder ‘buitenmens’.
Het is prettig als je niet met je blote voeten op de koude grond hoeft te staan. Een deel van een oude yoga mat is perfect. Vergeet ook niet om iets op je hoofd te doen. Droog ook je haar goed af en doe een muts op die je haar goed warm houdt.
Verwen jezelf met wat warme soep of bouillon, warme thee is ook OK. Als het maar warm is, bij mij heeft soep de voorkeur 😉
Wees trots op jezelf en blijf lekker een beetje in beweging.
Open water zwemmen in de winter – de Afterdrop
Na het zwemmen in koud water kan je last hebben van de afterdrop. Dit kan hevig bibberen tot gevolg hebben. Hou hier rekening mee met b.v. autorijden vlak na het zwemmen.
Hoe kouder het water hoe meer lichaamswarmte wordt verloren. Deze warmteafgifte kan tot twintig/dertig minuten na het verlaten van het water door blijven gaan. De buitenkant van het lichaam blijft koud en jouw lichaam blijft werken om zich weer helemaal op te warmen.
The Cold Fix
Ben je op zoek naar een leuk cadeau voor iemand die graag in koud water zwemt, of ben je zelf geïnteresseerd, dan is het boek The Cold Fix een echte aanrader.
Open water zwemmen in de winter – goed om af te vallen?
Mensen vragen zich af of zwemmen in open water in de winter goed is om af te vallen. Realiseer je dat hou kouder het is, hoe meer jouw lichaam moet werken om het warm te houden. Dus je verbrand meer calorieën dan dat je dezelfde afstand zwemt in warmer water.
Veel gestelde vragen
Is zwemmen in koud water gezond?
Zwemmen in koud water is zeker gezond, mits je het met gezond verstand doet en altijd binnen jouw grenzen blijft.
Hoe lang zwemmen in koud water?
Hoe lang je kan zwemmen in kou water is voor iedereen verschillend. Bouw het rustig op en luister goed naar je lichaam. Je zal merken dat je zwemmen in koud water kunt oefenen en het je beter af zal gaan.
Redactie