Suppen is leuk. Veilig suppen zorgt ervoor dat het ook leuk blijft. Zorg voor jouw veiligheid en dat van anderen, wij geven tips waar je op moet letten. Ga je met kinderen er op uit, besteed dan extra aandacht aan hun veiligheid. Kinderen zien het gevaar niet, en je wilt voorkomen dat ze de schrik van hun leven krijgen, of erger. We hebben speciaal voor suppen met kinderen een aparte blog geschreven waar je rekening mee moet houden.
Zorg dat je materiaal in orde is.
Check voordat je het water op gaat of jouw materiaal in orde is. Loop de verschillende onderdelen (leash/vin etc) na of deze geen beschadigingen hebben en check of je alles bij je hebt.
Draag je een (zonne)bril, zorg dan dat je deze niet kwijt kunt raken. Wij adviseren een neopreen brillenkoord en hebben daar goede ervaringen mee.
TIP
Gebruik een brillenkoord; kost bijna niets en kan je een hoop geld en ongemak besparen.
Water en wind ~ heb er ontzag voor
Water en wind kan je veel plezier aan beleven. Je hoeft er ook niet bang voor te zijn, maar het is wel goed om er ontzag voor te hebben. De kracht van wind en water is niet iets om te onderschatten.
Water
Let goed op waar je gaat suppen, houd rekening met stroming bij rivieren en (getijde)stromingen op zee. De stromingen kunnen sterker zijn dan jij.
Zorg dat je goed kunt zwemmen. Ben je een minder geoefend zwemmer draag dan een zwemvest. Draag altijd een enkelkoord of SUP leash, en zorg dat deze aan je SUP board vast zit. Zo voorkom je dat je je SUP board ‘kwijt’ raakt wanneer je er van af valt.
Wind
De wind is altijd een factor om rekening mee te houden als je op het water bent. Check altijd het weerbericht wanneer je het water op gaat. Neem geen onnodige risico’s. Weet dat de wind soms je vriend kan zijn en soms je vijand. Vooral als je een beginnende supper bent, zorg dan dat je altijd terug naar de wal kunt komen. Sup je op groot open water zorg dan dat je aan de ‘lagerwal’ begint. Dat is de kant waar de wind naar toe waait. Kom je niet meer tegen de wind in, dan waai je vanzelf terug naar de kant.
Veilig suppen ~ Zon en kou
Buiten de natuurkrachten water en wind, zijn er natuurlijk ook zon en koude waarmee je als supper rekening mee moet houden. Deze natuurelementen kunnen allemaal voor veel plezier zorgen, maar kunnen zich ook tegen je gaan keren wanneer je je niet goed erop hebt voorbereid. Veel dingen die we aangeven zijn vanzelfsprekend, maar we benoemen ze hier toch.
Zon (en warmte)
Niet het allereerste waar je aan denkt bij veilig suppen. Als je op een zonnige dag lekker op het water bent kan je genadeloos verbranden. De zon wordt weerkaatst op het water en door waterdruppels op je huid. Je krijgt hierdoor als het ware 2x zoveel zonlicht op je huid.
Gebruik voldoende (waterbestendige) zonnebrandmiddel , doe een T-shirt aan en gebruik eventueel een petje.
Een zonnebril is soms ook geen overbodige luxe, zeker als de zon laag staat kan de schittering van de zon in het water verblindend werken. Zorg wel dat je hem vast hebt zitten, zodat je hem niet kwijt raakt.
Warmte is lekker, en op het water (en af en toe erin) vind je vaak verkoeling. Ongemerkt kan je veel vocht verliezen als je bezig bent, zorg dus dat je genoeg drinkt. Het is fijn als je daarvoor niet afhankelijk bent van wat je onderweg kunt kopen maar zelf voldoende drinken bij je hebt.
Tip
Gebruik een waterdichte tas om je spullen mee te nemen.
Ze zijn er in alle kleuren en maten
Kou
Het wordt steeds warmer in Nederland, maar er zijn nog zat dagen waarop je niet in je badkleding alleen kan gaan suppen. Kortom omdat de (water)temperatuur gewoon te laag is. We leven tenslotte in Nederland.
Laat koude je niet tegen houden om te gaan suppen. Zorg wel dat je er op gekleed bent.
Veilig suppen ~ Beroepsvaart, andere watersporters
Probeer plekken met veel beroepsvaart te vermijden. Dat zijn ook vaak de minder mooie plekken. Komt het voor dat je toch beroepsvaart tegen komt, blijf zo ver als mogelijk uit de buurt. Beroepsvaart heeft altijd voorrang, let op dat schippers niet zien wat er (te dicht) voor hun boeg gebeurt en niet makkelijk kunnen uitwijken. Zie jij de schipper in zijn stuurhut niet, dan ziet hij jou ook niet.
In ondiep water kan je naar een zwaar beladen vrachtschip toegezogen worden. Dus houdt afstand!
Ook met andere watersporters moet je rekening houden, motorboten, speedboten en zeilboten zorg dat je ze op tijd ziet en uit hun buurt blijft, jij bent immers veel kwetsbaarder op jouw SUP board. Ook op het water gelden regels. Buiten dat beroepsvaart altijd voor gaat hebben we nog 2 belangrijke regels:
– Stuurboordwal gaat voor bij een vaarweg (houd rechts aan!)
– Zeilboot gaat voor door spierkracht aangedreven vaartuigen die op hun beurt weer voor gaan op motorvaartuigen
Houd je aan deze regels. Verder is het op het water zo dat je nooit voorrang neemt, wijkt de ander niet uit dan wijk jij uit (naar stuurboord als dat kan).
Veilig suppen ~ wees sociaal
Een ongeschreven wet op het water is dat je een ander helpt als deze in de problemen komt. Je hoeft daarbij geen risico’s te nemen die jou zelf in gevaar brengen. Hulp inschakelen kan ook een manier zijn om te helpen.
Vooral als je wat langere tochten gaat maken in gebieden die wat stiller zijn kan het handig zijn een telefoon bij je te hebben. Hier bestaan waterdichte hoezen voor die je om je nek kan dragen.
LOKSAK 3.9x7 Waterproof Case with Lanyard
Lees ook
Voor meer informatie over vaar regels:
De 5 belangrijkste vaarregels – varen doe je samen
Redactie