Home » Blog » Veilig zwemmen in open water

Veilig zwemmen in open water

veilig zwemmen open water buitenwater

Zwemmen in open water of buitenwater is heel erg leuk. Veilig zwemmen is iets wat daarbij hoort. Met gezond verstand en de juiste hulpmiddelen en maatregelen hoef je geen enkel risico te lopen.
Het is niet de bedoeling om je bang te maken, daar is geen enkele reden voor.

Veilig zwemmen ~ waar aan denken?

We zullen hier een aantal zaken doornemen die van belang zijn bij het zwemmen. Het gaat dan niet om jouw zwemtechniek, maar over het maken van de juiste keuzes en het juiste gebruik van goed materiaal.
Overigens is de zwemtechniek van de man op de foto niet top. Wij hebben altijd geleerd dat bij het ademen één glas van het zwembrilletje in het water moet blijven.

Natuurelementen

Wees je ervan bewust dat de natuurelementen sterker kunnen zijn dan jij. Houd rekening met

 • Wind,
  harde wind kan voor een vervelende golfslag zorgen.
 • Stroming van het water,
  of dat nu in een rivier is of in zee. Bij een heel klein beetje stroming moet je al heel hard kunnen zwemmen om er tegen in te kunnen zwemmen.
 • De temperatuur van het water,
  ga je langere tijd zwemmen dan kan je aardig afkoelen. Je loopt ook een verhoogd risico op kramp.
  Ga je in de winter zwemmen in buitenwater dan weet je zeker dat het wat koud is.
 • Onweer,
  Verlaat bij onweer zo snel mogelijk het water. Als zwemmer ben je vaak het hoogste punt in het water en loop je een verhoogd risico op blikseminslag.

Andere watersporters en beroepsvaart

Jij ziet de andere watersporters misschien wel, dat wil niet zeggen dat ze jou ook zien. Zorg dat je goed zichtbaar bent, verderop kan je lezen welke gear je daarvoor kunt gebruiken.
Beroepsvaart is zeker iets waar je bij uit de buurt moet blijven!

Waterkwaliteit

Vooral wanneer de buitentemperatuur gedurende wat langere tijd hoog is, wat steeds meer voorkomt, kan het buitenwater opwarmen. Je loopt dan meer risico op botulisme, blauwalg, en de ziekte van Weil. Check de site zwemwater.nl voor de kwaliteit van het buitenwater.

Veilig zwemmen: De juiste hulpmiddelen

Badmuts
Om goed zichtbaar te zijn kan je een felgekleurde badmuts gebruiken, maar ook het gebruik van een zwemboei maakt dat je zichtbaar bent. Is het wat kouder dan kan je een neopreen badmuts gebruiken.

Zwemboei
Bovendien heeft een zwemboei nog het voordeel dat je er even ‘aan kunt hangen’. Het is echter geen reddingsmiddel!
Je maakt de zwemboei vast door middel van een gordel om je middel, de gordel en zwemboei zijn aan elkaar verbonden door een koord. Tijdens het zwemmen heb je amper last van de zwemboei. Met name bij harde wind of stroming kan je er iets last (of gemak afhankelijk van de richting die je zwemt) van hebben.

Wanneer je een zwemboei koopt, moet je op de volgende zaken letten:

 • Opbergmogelijkheden
  Sommige zwemboeien hebben de mogelijkheid wat (waardevolle) spullen op te bergen. Handig om bijvoorbeeld je autosleutels en telefoon veilig op te bergen
 • Zwem je in zout of zoet water?
  Voor zout water heb je ‘heavy duty’ zwemboeien. Deze zijn beter bestand tegen de inwerking van het zoute water.
€40,70
op voorraad
Bol.com
€29,95
geen voorraad
Bol.com

Wetsuit
Ook een wetsuit is soms prettig om jouw lichaamstemperatuur op peil te houden. Je loopt dan minder kans op onderkoeling en kramp. Zo kan je het langer volhouden in het water. Let wel op dat er veel verschillen zit in wetsuits. Met name de dikte is van belang. Kies je een dikker wetsuit dan heb je meer drijfvermogen en een betere warmte isolatie. Een dikker wetsuit zal ook duurder zijn.Voor het zwemmen in de winter zijn er nog meer hulpmiddelen om jezelf warm te houden. Daar kan je hier meer over lezen.

Veel gestelde vragen

Wat heb ik nodig als ik ga beginnen met open water zwemmen?

In de zomer kan je gewone badkleding gebruiken en een zwemboei voor jouw veiligheid. Is het water wat kouder dan is een wetsuit een (neopreen) badmuts aan te raden. Ook een zwembril kan fijn zijn om te gebruiken. Wist je dat er ook zwembrillen op sterkte bestaan?

Waar moet ik op letten als ik ga starten met open water zwemmen?

Als je gaat beginnen met open water zwemmen, zorg dan voor je veiligheid. Denk daarbij b.v. aan weersomstandigheden, andere gebruikers van het water (beroepsvaart), stroming van het water, het voorkomen van onderkoeling en zorg dat je een geoefend zwemmer bent. Zeker als je in de winter zwemmen gaat zijn er nog extra voorzieningen die je moet treffen.

nv-author-image

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *