☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Windsurfen of zeilen ~ overeenkomsten en verschillen

Windsurfen of zeilen heeft veel gemeen, maar is ook weer heel erg verschillend van elkaar. De grootste gemene deler is natuurlijk dat je op beide manier van de wind gebruikt maakt om jezelf voort te bewegen. Je doet dat met behulp van een zeil.
In beide gevallen is het spel met wind en water ook grotendeels hetzelfde, het helpt als je begint met surfen als je al gezeild hebt, maar dat is niet nodig. Ook andersom is dat het geval.

Tot zover de grootste overeenkomst. Over de verschillen kunnen we meer vertellen.

Bij windsurfen gebruik je altijd één zeil tegelijk en bij zeilen kunnen dat er meerdere zijn. We vergelijken hier het windsurfen met zeilen in een open zeilboot en niet met het zeilen in een kajuitzeilboot.
We willen niet zeggen dat je in een kajuitzeilboot niet aan het sporten bent, maar het staat toch wat verder af van het ‘watersporten’ zoals wij dat voor ogen zien, namelijk met de nadruk op sport.

Surfplank versus zeilboot

Windsurfen doe je op een board, je staat alleen op het board. Je hebt geen mast, de mast ben je eigenlijk zelf. Je bent heel fysiek bezig en hebt heel direct contact met wind en water. Je bent altijd fysiek bezig, veel of weinig wind.
Met zeilen daarentegen zit je in een boot, afhankelijk van de grootte van een zeilboot ben je alleen, of zeil je met meerdere personen. Afhankelijk van het soort zeilboot kan je meer prestatief of recreatief varen.

Windsurfen of zeilen ~ de kosten

Om te beginnen met surfen heb je minder dure spullen nodig. Normaal gesproken is een surfplank goedkoper dan een zeilboot. Een surfplank is ook makkelijker te vervoeren en op te slaan. Dit geeft je veel vrijheid om op verschillende plekken te surfen.
Bij een zeilboot is het vervoer vaak al veel lastiger en heb je vaak een stalling (ligplaats of op de wal) nodig, in de winter liever overdekt afhankelijk van het type zeilboot. Buiten dat dit veel kosten met zich mee brengt, ben je daardoor ook minder flexibel in het kiezen van de plek waar je wilt zeilen.

Windsurfen of zeilen ~ de techniek

Alhoewel in beide sporten de techniek erg belangrijk is, is de techniek van de gear die je voor windsurfen nodig hebt veel eenvoudiger. Uiteraard zit daar wel heel veel ontwikkeling in. Kijk maar naar wat voor materiaal men vroeger gebruikte en wat er tegenwoordig gebruikt wordt.

Afhankelijk van het type zeilboot kan de techniek veel complexer zijn. Je hebt kleine open zeilbootjes (eenheidsklasse) die allemaal min of meer hetzelfde te zijn. Met het idee dat niet diegene met het duurste materiaal, maar diegene die het beste kan zeilen het hardste gaat. Ook heb je zeilboten waar je helemaal los kunt gaan met steeds betere onderdelen op jouw boot.
Het juist trimmen (afstellen) is heel erg belangrijk om zoveel mogelijk snelheid uit je boot te halen. Dat is juist trimmen is niet gemakkelijk, maar daar zit ook natuurlijk ook een grote uitdaging. Je hebt daar veel kennis en kunde voor nodig.

Windsurfen of zeilen ~ laagdrempeligheid

Windsurfen is dus veel laagdrempeliger om mee te beginnen. Wij vinden het ook een meer sportieve uitdaging. Wat overigens niet wil zeggen dat wanneer je prestatief zeilt je niet sportief bezig bent. Uiteraard zijn beide sporten fantastisch om te doen, kies vooral de sport die het beste bij jou past. Het mooiste is natuurlijk als je in de luxe positie bent om beide sporten te beoefenen. Het enige wat dan lastig is wanneer je gaat windsurfen of wanneer je gaat zeilen. We wensen iedereen dat luxe probleem toe.Redactie

De redactie van 365watersport bestaat uit enthousiaste (water)sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over de diverse watersporten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.