☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Wat is wakeboarden?

Wakeboarden is een watersport waarbij iemand achter een motorboot of een kabelbaan wordt getrokken terwijl hij op een klein, rechthoekig bord staat, dat lijkt op een snowboard. De persoon gebruikt het bord om trucjes en manoeuvres uit te voeren terwijl hij over het oppervlak van het water glijdt.
Wakeboarden is een populaire sport die elementen van surfen, snowboarden en waterskiën combineert. Het kan door mensen van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus worden gedaan.
Los van de aandrijving heb je om te wake boarden een wakeboard, een zwemvest en een helm nodig.
In dit artikel lees je alles over deze gave sport.

Hoe is wakeboarden ontstaan?

Wakeboarden is ontstaan in de jaren 80. De sport is gebaseerd op de voorloper van het wakeboard, het skurfboard. Dit was een soort skateboard voor op het water. Later is het wakeboard ontwikkeld, wat meer lijkt op een snowboard of ski. Het wakeboard heeft bindings waarmee je je voeten vastzet, wat het makkelijker maakt om trucs uit te voeren.

Hoe is wakeboarden populair geworden?

Wakeboarden is vooral populair geworden doordat het makkelijk te leren is en voor iedereen te doen is. Je hoeft geen speciaal materiaal te hebben, behalve een wakeboard, een zwemvest en een helm. En je moet je natuurlijk door een boot of een kabelbaan vooruit laten trekken.
Niet iedereen beschikt over boot waarmee dat kan, maar bij een wakeboardbaan kan je makkelijk een baan huren. Vaak kan je daar ook instructie krijgen en de benodigde attributen huren.
Het is een leuke manier om actief op het water bezig te zijn en te genieten van de natuur.

Analogie met skiën en snowboarden

Wakeboarden lijkt qua ontwikkeling op skiën en snowboarden doordat je op een plank over het water of de sneeuw glijdt. Het grote verschil is dat je bij wakeboarden wordt voortgetrokken door een boot, terwijl je bij skiën en snowboarden zelf je eigen snelheid maakt. Ook zijn de trucs die je bij wakeboarden kunt uithalen soms anders dan bij skiën en snowboarden.

Wat heb je nodig?

Om te wakeboarden heb je natuurlijk een wakeboard nodig, Maar ook wakeboard bindingen en een lijn. Uiteraard kan je deze spullen los kopen maar er bestaan ook complete sets.

Wakeboard set

Wakeboard

Wakeboard helm

Wat is wakeboarden – Welke trucs kan je doen

Er zijn veel trucs die je kan doen op een wakeboard, afhankelijk van je vaardigheidsniveau en persoonlijke voorkeuren. Hieronder volgt een overzicht van enkele populaire trucs:

  1. Surface tricks: Dit zijn trucs die je uitvoert op het wateroppervlak, zonder te springen. Voorbeelden hiervan zijn het doen van spins, slides en handstands.
  2. Air tricks: Dit zijn trucs die je uitvoert als je in de lucht bent, door over een obstakel te springen of door middel van het gebruik van de kabelbaan. Voorbeelden hiervan zijn het maken van flips, grabs en landings.
  3. Grinds: Dit zijn trucs die je uitvoert door over obstakels te glijden, zoals een rail of een box.
  4. Inverts: Dit zijn trucs waarbij je het wakeboard omdraait, zodat je met je voeten naar boven staat.
  5. Spins: Dit zijn trucs waarbij je ronddraait terwijl je op het wakeboard staat. Je kan dit doen door middel van een 360 graden draai of een 180 graden draai.

Het is belangrijk om te onthouden dat wakeboarden een sport is die gevaarlijk kan zijn en het is essentieel om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen en te oefenen onder professioneel toezicht voordat je trucs probeert.

Wat is wakeboarden? - front-flip
Wat is wakeboarden? – front-flip
Wat is wakeboarden? - kabelbaan met obstakels
Wat is wakeboarden? – kabelbaan met obstakels

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden voor wakeboarden?

Er zijn een aantal belangrijke vaardigheden die je nodig hebt om te kunnen wakeboarden:

  1. Houding: Het is belangrijk om je balans te bewaren op het wakeboard. Dit doe je door je benen een beetje te buigen en je knieën te gebruiken om het board te sturen.
  2. Timing: Om trucs uit te voeren, is het belangrijk om goed te leren timen wanneer je moet springen en landen.
  3. Kracht: Om te kunnen springen en trucs uit te voeren, heb je kracht nodig in je benen en armen. Dit kun je opbouwen door regelmatig te oefenen en krachttraining te doen.
  4. Coördinatie: Om trucs uit te voeren, is het belangrijk om je handen en voeten goed te coördineren. Dit kun je oefenen door simpele trucs te doen, zoals een 360 graden draai, en daarna steeds moeilijker te maken.

Hoe kan ik mijn wakeboardvaardigheden verbeteren?

Om je wakeboardvaardigheden te verbeteren, is het belangrijk om regelmatig te oefenen. Hoe meer je wakeboardt, hoe beter je wordt. Het is ook handig om naar professionele wakeboarders te kijken en te leren van hun technieken en trucs. Daarnaast kan het helpen om les te nemen van een ervaren wakeboarder of coach. Zo kun je specifieke tips krijgen over hoe je je vaardigheden kunt verbeteren.

Meer informatie

Lees meer over de geschiedenis van het wakeboarden.

Veelgestelde vragen over wakeboarden

Kan iedereen wakeboarden?

Ja, wakeboarden is voor iedereen te doen, ongeacht leeftijd of ervaring. Het is wel belangrijk om goed naar de instructies te luisteren en een zwemvest te dragen.

Wat heb ik nodig om te kunnen wakeboarden?

Om te kunnen wakeboarden, heb je een wakeboard, een boot en een zwemvest nodig. Het is ook handig om een helm te dragen.

Waar kan ik wakeboarden?

Je kunt wakeboarden op elk stuk water dat diep genoeg is. Er zijn speciaal aangelegde wakeboardbanen bij veel meren en rivieren.

Is wakeboarden gevaarlijk?

Wakeboarden kan een beetje gevaarlijk zijn als je niet goed oplet of je niet aan de instructies houdt. Het is belangrijk om een zwemvest te dragen en altijd naar de instructies te luisteren. Het is ook aan te raden om een helm te dragen, vooral als je nog niet zo ervaren bent. Als je de veiligheidsregels volgt, is wakeboarden een leuke en veilige sport.
Redactie

De redactie van 365watersport bestaat uit enthousiaste (water)sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over de diverse watersporten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.