☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Supboard kopen: waar op letten, beste supboard voor jou

Hier vind je alle informatie die nodig hebt wanneer je een supboard kopen gaat. Wat voor jou de beste supboard is bepaal je natuurlijk zelf. Het is dan wel belangrijk als je weet waar je op moet letten. Wij proberen je zo veel mogelijk op weg te helpen bij jouw keuze.

Met een supboard alleen ben je er nog niet. Daarom gaan we ook in op welke toebehoren je nodig hebt om lekker te kunnen suppen. Suppen is leuk, maar met de juiste gear haal je het maximale plezier uit het suppen.

Supboard kopen: Welke soorten supboards zijn er?

We onderscheiden twee typen supboards qua hoe ze gemaakt zijn: opblaasbare en hard boards. Afhankelijk van het doel wat je hebt onderscheiden we de volgende supboards qua gebruik:
Allround supboards
– Surf supboards
Touring supboards
– Race supboards
– Supboards voor vissers
Yoga supboards
Supboards voor kinderen

Supboards: Opblaasbare boards versus hard boards

Opblaasbare supboards zijn, de naam zegt het al, op te blazen. Dit betekent dat ze veel kleiner op te bergen zijn wanneer je ze leeg laat lopen. Ook zijn ze dan handiger mee te nemen en te vervoeren. Wanneer je kijkt naar de prijs is een opblaasbaar supboard veel voordeliger. Ook gaat een opblaasbaar supboard vaak langer mee dan en hardboard.

Eigenlijk heeft een opblaasbaar supboard alleen maar voordelen zou je zeggen, een hardboard heeft echter één groot voordeel. Kijk je naar de prestaties dan is een hardboard de betere keus, een hardboard is sneller en wendbaarder. Ben je een ervaren ‘supper’ en ga je voor prestatie dan is een hard board waarschijnlijk een betere keuze.

Hoe ga je je board gebruiken

Er zijn veel verschillende soorten supboards die ieder weer geschikt zijn voor een ander doel. Er zijn supboards die speciaal voor één doel geschikt zijn maar er kan ook overlap zijn.

Allround supboards

De naam zegt het al, met dit type supboard ben je op alle markten thuis. Als beginnende gebruiker is dit de juiste keuze. Stabiel en geschikt voor alle doeleinden, en bruikbaar onder alle omstandigheden.

Surf supboards

Een surf supboard is eigenlijk een groot surfboard waarmee je in de branding kunt paddlen. Wendbaarder en minder stabiel dan een allround board. Het is dus fijn als je al de nodige ervaring hebt, anders lig je meer naast het board dan dat je er op staat.

De nieuwste ontwikkeling is foil suppen. Dat is eigenlijk suppen 2.0, sneller en spectaculairder. Dit soort sups zijn voorzien van een foil, een soort ‘vliegtuig onder water’ die jouw board bij de juiste snelheid uit het water tilt. Hierdoor gaat de snelheid omhoog en kan je makkelijker manoeuvreren.

Touring supboards

Dit type supboard is gemaakt om te toeren en lange tochten te maken. Dit type sup board is vaak wat langer en heeft een groot volume. Voldoende breed en stabiel, dus ook geschikt voor beginners. Vaak is er zowel voor als achter ruimte om bagage mee te nemen.

Door de lengte is een touring sup board ideaal om snelheid op rechte stukken te maken. Dit gaat natuurlijk ten koste van de mogelijkheid snel korte bochten te maken, maar dat is ook niet nodig bij het maken van (meerdaagse) toertochten.

Race supboards

Wil je aan wedstrijden meedoen dan is dit de juiste keuze. Je bent dan natuurlijk geen beginner en hebt al de nodige ervaring. Dit zijn vaak hardboards die stijver zijn en waarmee je meer snelheid kunt maken.

Supboards voor vissers

Ben je gek van vissen en heb je altijd al willen vissen op dat stekkie waar je vanaf land niet bij kan komen? Dan is misschien een supboard wel de goedkoopste optie om vanaf het water te kunnen vissen.

Yoga supboards

Wil je fitness of yoga oefeningen doen op jouw supboard dan heb je een stabiel board nodig die dus wat breder is. Dit soort supboarden zullen dan niet geschikt zijn om lange tochten mee te maken omdat ze hier niet de optimale vorm voor hebben

Ben je enthousiast over yoga en wil je de rust van het water en de extra uitdaging van een minder stabiele supboard ervaren, lees je dan eerst in over de specifieke oefeningen.

Tip
Ben je geïnteresseerd in yoga op het water?
Lees dan alles over yoga en suppen

Supboards voor kinderen

Er zijn ook speciale supboards voor kinderen. Let goed op het maximaal gewicht. Deze supboards zijn wat kleiner en lichter, zodat kinderen wat makkelijker kunnen manoeuvreren dan op een supboard voor volwassenen. Vaak zijn deze supboards ook wat goedkoper.

Familie supboards

Wil je met meerdere personen op hetzelfde supboard? Ook daarvoor zijn speciale supboards. Langer en breder met meer drijfvermogen, zodat je hier met meerdere personen samen op kan suppen.

Waarop letten bij een supboard kopen

Wanneer je een supboard gaat kopen zijn er een heleboel dingen waar je op moet letten. Het is goed als je er ook rekening mee houdt dat je niet alleen een supboard nodig hebt maar misschien ook nog wat accessoires.
Een supboard kopen? Je kan altijd eerst eens een supboard huren om wat gevoel te krijgen.

We proberen hier een zo volledig mogelijk overzicht te geven van dingen waar je rekening mee moet houden als je een supboard kopen gaat.
Denk van te voren na over:
– Wat is jouw ervaring als supper?
– Heb je een speciaal doel met suppen en waar ga je suppen?
– Wat is jouw gewicht
– Wil je ook suppen als het wat kouder is?
– Waar sla je jouw supboard op?
– Hoe ga je jouw supboard vervoeren naar de locatie waar je gaat suppen?

Wanneer je hier goed over hebt nagedacht, dan helpt dat bij het kiezen van het beste supboard voor jou.

Supboard kopen: jouw budget

Wil je een supboard kopen, dan is het goed na te denken wat jouw budget is. Houd er rekening mee dat je misschien ook nog een wetsuit wilt kopen voor als het wat kouder is. Zeker als je Nederland gaat suppen verleng je hiermee het seizoen en kan je langer je supboard gebruiken.
Kijk ook naar de accessoires die eventueel bij een supboard worden mee geleverd. Zit er al een pomp, peddel en leash bij dan hoef je deze niet meer apart aan te schaffen. Is dat niet het geval zal je dit apart aan moeten schaffen.

Supboard kopen: Maat van het supboard

Supboards zijn er in vele lengtes, breedtes en diktes. Hoe meer volume een board heeft des te stabieler het supboard zal zijn. Echter gaat dit ten koste van andere eigenschappen, zoals snelheid en wendbaarheid. Afhankelijk van wat je met een supboard wilt gaan doen en hoeveel ervaring je hebt, zal je daar een keuze in moeten maken.

Ook zal het supboard een beetje op jouw lichaamsgewicht moeten zijn afgestemd. Een volwassen man van 90 kg heeft een ander board nodig dan een kind van 13. Er zijn speciale supboards voor kinderen.

Overigens is het altijd veilig om als beginner een supboard te kiezen met wat meer volume. Krijg je wat meer ervaring en wil je een supboard met minder volume, dan kan je je oude supboard altijd nog gebruiken. Je kan met je lichtere supboard lekker ‘spelen’ en met je zwaardere supboard lange tochten maken en wat spullen (of je hond) meenemen.

Supboard kopen – Welke accessoires zijn handig?

Wanneer je een supboard kopen gaat, zorg dan gelijk dat je de juiste accessoires hebt om van je nieuwe supboard te genieten. We proberen hier een zo compleet mogelijk beeld te geven van wat er allemaal op de markt is aan accessoires die handig zijn bij het suppen. Sommige supboards worden compleet als set geleverd, inclusief peddel, leash, opbergtas en pomp. Let daarop, want zonder sup peddel bijvoorbeeld kom je niet ver.
Moet je jouw opblaasbare supboard vaak op pompen dan is een elektrische pomp misschien handig.
Verder kan een wetsuit fijn zijn en misschien wil je wel wat spullen meenemen in een (waterdichte) zak. Voor kinderen (of je hond) is een zwemvest misschien nodig. Het gekste wat we zijn tegengekomen is een SUP motor. Hoef je niet eens meer te peddelen. Aan jou te beoordelen welke spullen jij nodig vind om aan te schaffen.

Kleding voor als het wat kouder is

Wanneer je in Nederland gaat suppen weet je dat het niet altijd warm weer is. Slecht weer bestaat niet zeggen ze, alleen slechte kleding. Wil je optimaal gebruik maken van jouw sufboard kan je neopreen kleding aanschaffen. Voordeel is dat ook als je een keer in het water valt lekker warm blijft.

Losse neopreen kleding

Losse kledingstukken zijn handig als het niet al te koud is. Je kan dan zelf kiezen welke combinaties je gedurende de dag gebruikt.

Complete wetsuits

Wanneer het echt koud is dan is een compleet wetsuit een optie. Ook in wetsuits is weer heel veel keuze. Je hebt wetsuit speciaal voor suppen of surfen, deze genieten de voorkeur omdat deze veel robuuster zijn dan een wetsuit die je voor open water gebruikt.
Wetsuits hebben meestal lange mouwen en lange pijpen maar je kan ook kiezen voor een ‘shortie’ met korte mouwen en korte pijpen. Verder zijn de wetsuits in verschillende diktes te krijgen. Een dikker wetsuit zal jou beter beschermen tegen de kou dan een wat dunnere.

SUP motor

Wij kwamen deze SUP motor van Aqua Marina tegen en vonden dat wel het vermelden in de lijst met accessoires. Let wel op want deze SUP motor zal niet op ieder supboard passen. Hij is zeker compatibel met alle boards van Aqua Marina zelf.

Aqua Marina SUP-motor elektrisch BlueDrive Power Fin SUP 240 W

693,99
Bol.com
Prijs gecheckt op 29 november 2023 01:06

Merken supboards

Er zijn zoveel merken supboards, wij proberen je wegwijs te maken wat de betere merken zijn. Hier vind je een overzicht van alle bekende merken supboards.

Aqua Marina

De supboards van Aqua Marina is één van de meest populaire merken. Een schitterend design, goed kwaliteit en voordelig geprijsd
Bekijk alle modellen

MOAI supboard kopen

Moai

De supboards van Moai zijn heel herkenbaar. Ze hebben allemaal dezelfde kleurstelling en design. Het ontwerp is innovatief en hoogwaardig.
Bekijk alle modellen

ITIWIT by Decathlon

Het huismerk ITIWIT van Decathlon staat garant voor supboards met een goed prijs kwaliteit verhouding.
Bekijk alle modellen

Meer informatie

Koopgids sup peddelsRedactie

De redactie van 365watersport bestaat uit enthousiaste (water)sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over de diverse watersporten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.