☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Surfen voor beginners

Wil je beginnen met (golf)surfen dan vind je hier informatie over surfen voor beginners. In dit geval hebben we het over golfsurfen. Overigens bestaan er nog wat andere varianten van surfen, te weten windsurfen en kitesurfen. Wil je beginnen met windsurfen lees dan snel verder.

Hoe leer je (golf)surfen

Surfen leren is vooral veel oefenen. Voor dat je een geoefend surfer bent ben je heel wat keren van je board gevallen en er weer op geklauterd. Het helpt als je fysieke gesteldheid OK is. Zorg dat je goed in vorm bent, dat helpt. Verdiep je in het onderwerp surfen, maar dat doe je al, want je leest dit artikel.
Wat je verder kunt doen is kiezen of je eerst een surfcursus wilt volgen of dat je het jezelf aan wilt leren.

Volg een cursus

Voordeel van een cursus is dat je de basis beginselen aangereikt krijgt en zodoende sneller eigen kunt maken dan dat je het zelf uit moet zoeken. Een ander voordeel is dat je niet gelijk zelf spullen aan hoeft te schaffen maar deze kunt gebruiken van de surfschool.
Tijdens de cursus leer je dan ook hoe je jezelf en anderen niet in gevaar brengt.

Leer het jezelf aan

Misschien heb je al vrienden of vriendinnen die jou een keer mee willen nemen en op weg willen helpen. Ook mag je misschien hun board of wetsuit lenen. Zo niet zal je zelf voor je spullen moeten zorgen. Zorg dan dat je de juiste spullen hebt.
Wat ook belangrijk is dat je een goede (lees veilige) locatie vindt om het te leren. Je surft op zee en krijgt dus te maken met wind, golven (uiteraard) en stroming.

Surfen voor beginners: Wat heb je nodig

Voor golfsurfen heb je wat minder gear nodig dan voor windsurfen en kitesurfen. Je hebt een board met een leash nodig en een wetsuit.

Een board

Let erop dat er speciale boards zijn voor beginners. Deze beginners boards zijn groter en hebben dan ook meer drijfvermogen. We spreken dan over longboards. Zorg dat de longboard geschikt is voor jou lengte en gewicht.
Voordeel van een longboard is dat deze stabieler is en daardoor ook meer geschikt voor kleinere golven. Je gaat immers niet als beginner gelijk de uitdaging met hele hoge golven aan.
Prettig is als je een longboard hebt wat aan de bovenkant zacht is. Een zogenaamd soft top board. Vaak zal de vin ook flexibel zijn. Als beginner loop je zo minder kan op blessures.
Uiteraard heeft ieder board bepaalde eigenschappen en voor- en nadelen. Naarmate je meer vorderingen maakt zal een ander board misschien beter bij je passen. Of misschien wel meerdere boards afhankelijk van weertype en vooral golfhoogte.

Surfen voor beginners: Wat is een leash en waarom heb ik het nodig?

Let erop dat een leash ook belangrijk is. Een leash is een enkelband, waarmee je aan jouw board vast zit. Mocht je van je board af vallen, en dat gaat zeker gebeuren, dan voorkom je hiermee dat je jouw board kwijt raakt.

Waarom een wetsuit?

Als gaat beginnen met golfsurfen is een wetsuit onontbeerlijk. Het wetsuit heeft twee functies. Het zeewater in Nederland is altijd koud, een wetsuit beschermt tegen de kou. Een ander voordeel is dat het jou beschermt al je valt en op je board terecht komt.
Er zijn veel verschillende soorten wetsuits, we kunnen daar een heel artikel mee vullen.
Let in ieder geval op dat je verschillende diktes hebt, met korte mouwen en pijpen (een shorty) en wetsuits voor verschillende doeleinden. Een wetsuit puur voor het zwemmen bijvoorbeeld, zal minder geschikt zijn omdat deze te snel stuk zal gaan.

Surfen voor beginners: etiquette tijdens het golfsurfen

Hier in het kort de 3 belangrijkste regels.
1. De surfer die het dichtst bij de piek ligt. Dit is de belangrijkste en meest toegepaste regel.
2. De surfer die het eerst opstaat.
3. Wie het diepst in zee ligt of wie het langste wacht.

Daarbij komt dat je als beginner misschien meer ervaren surfers eerst moet laten starten, deze zullen harder gaan en die wil je niet in de weg ‘varen’. Aan de andere kant hoef je ook weer niet iedereen voor te laten gaan, een ervaren surfer kan jou ook makkelijker ontwijken ?

Meer informatie

Bekijk ook ons artikel over goed surfweer. Daar lees je alle over wanneer de surfomstandigheden ideaal zijn en waar je deze info kunt vinden.Redactie

De redactie van 365watersport bestaat uit enthousiaste (water)sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over de diverse watersporten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.