☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Goed surfweer ~ Ideale surf omstandigheden vinden

Als je gaat surfen wil je natuurlijk de ideale surf omstandigheden hebben. Maar wat is nu goed surfweer? Zonder golven is het misschien toch minder leuk om te gaan golfsurfen. De locatie maar ook de weersomstandigheden zijn van invloed. We gaan er hier van uit dat je in Nederland wilt golfsurfen. Niet iedereen is immers in de gelegenheid om  even een weekendje naar Hawaï te gaan.

Het is ook belangrijk dat je snapt wat er nu voor zorgt dat de surf omstandigheden ideaal zijn. De windrichting, golfhoogte en de energie van de golven zijn allemaal van belang. We proberen ook uit te leggen wat daarbij komt kijken om informatie over het weer goed te interpreteren.

Overigens zijn er misschien nog meer zaken die zorgen voor ideale surfomstandigheden, zoals gezellige strandtenten in de buurt, maar in dat artikel focussen we ons meer op de weersomstandigheden.

Goed surfweer ~ Regeren is vooruit zien

Je kan s’ochtends natuurlijk afreizen richting de kust en wanneer je eenmaal met je spulletjes op het strand staat erachter komen dat er niet voldoende golven zijn. Dan is het te hopen dat het lekker weer is en je jezelf op een andere manier kunt vermaken.

Wat ook kan is dat je voordat je gaat surfen probeert te bepalen of de omstandigheden voor jou ideaal zijn. Op het web zijn er een aantal interessante websites die je kunt bekijken om dit van te voren te onderzoeken. Je kan dan beslissen of je gaat en misschien als je over meerdere surfboards beschikt kijken welke je mee neemt.

De geneugten van het internet

Op het internet kan je van veel locaties via een webcam de actuele situatie bekijken. Maar ook kan je vooruit kijken en de voorspelde sufomstandigheden opzoeken.

De actuele omstandigheden

Via strandweer.nu kan je zien welke webcams er zijn. Deze geven de actuele situatie weer van een te kiezen locatie. Zie bijvoorbeeld de situatie voor Scheveningen:

https://youtu.be/J9t__YygUJk

Verwachtingen

Je wilt misschien nog liever van te voren weten wat voor surf omstandigheden je kunt verwachten als je gaat golfsurfen, of zelfs het beste moment plannen om te gaan golfsurfen.

Er zijn een aantal sites waar je veel informatie over het weer en de wind verwachting kunt vinden. Wil je ook informatie over de te verwachte golven hebben, dan nis er al wat minder keuze. Je komt dan vrijwel zeker terecht bij surf-forecast.

Via https://nl.surf-forecast.com/countries/Netherlands/breaks kan je voor locaties over de hele wereld de verwachte surf omstandigheden vinden.
Bekijk hier de surf omstandigheden voor Nederland. Je kunt een week vooruitkijken en dan zelf bepalen welke dag of dagen de omstandigheden voor jou ideaal zijn. Dat verschilt natuurlijk per persoon, afhankelijk van hoe geoefend je bent.
Je vindt hier een enorme hoeveelheid informatie. Ben je een beginner dan zal het je duizelen. Het helpt als je een paar basis termen al begrijpt.Voor de volledigheid benoemen we ook nog 2 websites waar je weliswaar niet golf verwachtingen kunt vinden maar veel info over met name de windverwachting. Ervaren surfers kunnen op basis van deze informatie ook al bepalen wanneer de omstandigheden goed zullen zijn.

Op windy.com kan je voor een op te geven locatie de wind en golfverwachting zien. Heb je wat meer ervaring, dan kan je op basis van deze gegevens ook een inschatting maken hoe de surf omstandigheden over een wat langere termijn zullen zijn.

Op Windguru kan je informatie vinden over de verwachte windsnelheid en windrichting. Wij tonen een voorbeeld van de situatie bij Langevelderslag.

Goed surfweer ~ Interpreteren van de weerdata

Bij het interpreteren van de weerdata voor het surfen is het belangrijk dat je weet waar je naar moet kijken. De onderstaande variabelen zijn heel belangrijk en hebben ook een onderlinge afhankelijkheid. Deze data kan je zoals we al eerder beschreven op de site van surf-forecast vinden.

  • Golfhoogte
  • Golfrichting
  • Periode tussen de golven
  • Energie van de golven
  • Windrichting

Over golven en wind

Zoals al aangegeven is zijn bovenstaande variabelen belangrijk en hebben ze een onderlinge samenhang. Zo zijn hoge golven geen garantie voor goed surfweer. De golf moet ook voldoende energie in zich hebben. Ook de windrichting is belangrijk, bij voorkeur heb je aflandige wind of wind die haaks op de kust staat. Wind richting de kust zorgt vaak niet voor ideale surf omstandigheden.Redactie

De redactie van 365watersport bestaat uit enthousiaste (water)sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over de diverse watersporten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.