☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Sup board met zitje

Een sup board met zitje geeft je nog meer mogelijkheden om te genieten van jouw activiteiten op het water. Suppen (stand up paddling) is een ideale manier om te genieten van de natuur en tegelijkertijd voldoende lichaamsbeweging te krijgen.
Met de aanschaf van een sup board zitje, ook wel sup zitje of kajak zitje genoemd, verdubbel je de mogelijkheden die je hebt om optimaal te genieten van je sup board.
In dit artikel krijg je antwoord op al je vragen die je hebt betreffende een sup board met zitje. Waarom zou je een sup board zitje kopen, hoe gebruik je een sup zitje en kan je een sup board zitje op ieder sup board gebruiken, wij leggen het uit dus lees snel verder.

Waarom een sup board met zitje?

Wanneer je gaat suppen sta je continue op het sup board, dat kan best vermoeiend zijn als je dat langere tijd doet. Hoe leuk is het als je jouw supboard om kunt bouwen zodat je er ook mee kunt kajakken. Dat kan, alleen met een sup board zitje kopen alleen ben je er net, je hebt ook een peddel nodig met aan twee kanten een blad.
Het fijne is dat je de staande beweging kunt afwisselen met een zittende beweging. Denk nu niet dat je nu uit kunt rusten want je moet jezelf nog steeds voort bewegen. Alleen gebruik je met een sup zitje andere spieren, de afwisseling zorgt ervoor dat je het langer vol kunt houden.
Wil je echt uitrusten dan kan je ook een sup motor onder je board monteren. Je kan dan met je lichaam of sup peddel sturen.

Sup board zitje kopen: waar let je op

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om na te gaan of jouw sup board geschikt is voor het monteren van een zitje. Maar wees gerust, bij de meeste sup boards is dat geen probleem. Het zitje wordt meestal in het midden gemonteerd aan 4 ringen die aan de bovenkant van het sup board vast zitten. Zie je deze 4 ringen dan ‘zit’ je dus goed en is jouw board geschikt.

De sup zitjes zijn meestal universeel en zodoende te gebruiken op ieder sup board. Met riemen en gespen kan je het zitje vastmaken aan de ringen en op maat afstellen.
Kwaliteit en prijs ontlopen elkaar niet zo heel veel. Veel zitjes lijken heel erg op elkaar. Deze zitjes worden ook vaak gebruikt in een kajak.

Kies voor een betrouwbaar merk, zoals bijvoorbeeld het Aqua Marina zitje of het Kraken zitje. Voor een tientje meer ben je dan verzekerd van kwaliteit.

sup board met zitje - sup zitje - kajak zitje

Wist je dat
Er ook sup board sets zijn waarbij een kajak zitje standaard mee geleverd wordt. Je dan ook vaak direct een peddel met de mogelijkheid om aan twee kanten een blad te monteren erbij zit.

Hoe te gebruiken

Hieronder volgen wat tips om van start te gaan met jouw sup board met kajak zitje:

  • Oefen eerst zonder zitje voordat je begint met het gebruik van het zitje. Hierdoor kun je vertrouwd raken met het board en de peddeltechniek voordat je het zitje gebruikt.
  • Kies een rustig en vlak water om te beginnen met suppen met het zitje. Vermijd wateren met sterke stromingen of golven, omdat het moeilijker kan zijn om je balans te behouden met het zitje.
  • Zorg ervoor dat het zitje stevig aan het board is bevestigd voordat je het gebruikt, om te voorkomen dat het losraakt tijdens het suppen.
  • Verdeel je gewicht gelijkmatig over het board om je balans te behouden, vooral als je het zitje gebruikt.

TIP
Door één blad van je peddel plat op het water te houden creëer extra ‘steun’ om beter je balans te houden wanneer je stil ligt.

Complete supboard sets inclusief zitje

Ben je nog niet in bezit van een supboard maar overweeg je een supboard te kopen, bekijk dan het complete overzicht van boards die wij gereviewd hebben.
De Sportstech WBX sup board is een voorbeeld van een zeer complete en eigentijdse set met zitje, dit is één van onze favoriete sup boards.

Kajak peddel

Wanneer je jouw sup board met zitje als kajak gaat gebruiken is het fijn wanneer je een peddel hebt met aan twee kanten een blad. Zoals eerder aangegeven zijn er complete sets met zitje en kajak peddel. Koop je later een zitje vergeet dan niet ook een kajak peddel aan te schaffen.

Deze kajak peddels zijn er in allerlei soorten en uitvoeringen. Bij de meeste uitvoeringen zitten de bladen in hetzelfde vlak, maar er zijn ook ‘asymetrische’ peddels waar dit niet zo is.
Ook is het materiaal heel bepalend voor de eigenschappen van een peddel. Zo is carbon heel licht en stijf, maar daar betaal je dan ook de hoofprijs voor. De meeste mensen schaffen gewoon een aluminium peddel aan.

Populaire sup boards voor gebruik met een sup board zitje

Hieronder vind je een aantal sup boards die heel populair zijn en uitermate geschikt om ook mmet zitje te gebruiken.

Meer informatie

Suppen is één van de meest populaire watersporten (vaarsporten) in Nederland en is oorspronkelijk ontstaan in Hawaii, de eerste sup boards waren van hout. Tegenwoordig zijn zo goed als alle sup boards opblaasbaar, zeker de allround sup boards en de touring sup boards.Redactie

De redactie van 365watersport bestaat uit enthousiaste (water)sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over de diverse watersporten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.