☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Suppen

Suppen, ook wel stand-up paddleboarding genoemd, is een watersport waarbij je op een plank staat en met een peddel in het water roeit. Het komt oorspronkelijk uit Hawaï en is in de afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen als recreatieve activiteit.
Er zijn verschillende soorten suppen, waaronder recreatief suppen, waarbij je lekker over het water vaart en geniet van de omgeving, en wedstrijd suppen, waarbij de nadruk ligt op snelheid en prestaties. Suppen is een geweldige manier om te genieten van het buitenleven en het is geschikt voor mensen van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus.

Voordelen

Een van de grootste voordelen van suppen is dat het een laag-impact activiteit is, waardoor het geschikt is voor mensen met blessures of gewrichtsproblemen. Het is ook een geweldige manier om je conditie te verbeteren en je spieren te versterken, vooral je core en bovenlichaam.
Suppen is ook een sociaal gebeuren, veel mensen doen het met vrienden of familie en er worden zelfs speciale (meerdaagse) suptochten georganiseerd.
Het belangrijkste is dat suppen een geweldige manier is om te ontspannen en te genieten van de natuur, of het nu op een rustig meer of een golvend zee is.

Suppen - peddelsurfen - Stand-up paddling

Uitrusting

Om te beginnen met suppen, heb je een aantal basisbenodigdheden nodig. Hieronder staan de belangrijkste items die je moet hebben voordat je het water opgaat:

 • Een stand-up paddleboard (SUP): Dit is het belangrijkste onderdeel van je uitrusting. Er zijn verschillende soorten SUP’s beschikbaar, waaronder allround boards, raceboards en boards speciaal ontworpen voor golven. Kies een board dat bij jouw vaardigheidsniveau en doelen past.
  Maar ook zijn er speciale sup boards voor kinderen of om te suppen met je hond of om aan yoga sup te doen.
 • Een peddel: Deze wordt gebruikt om je voort te bewegen op het water. Er zijn verschillende soorten peddels beschikbaar, waaronder verstelbare en opvouwbare peddels.
 • Een leash: Dit is een band die je om je enkel bevestigt en verbindt met je board, zodat je niet wegdrijft als je van je board valt.
 • Een zwemvest: Voor de veiligheid kan je overwegen een zwemvest te dragen,  afhankelijk van de omstandigheden. Tijdens wedstrijden is dit een verplicht veiligheid item.
 • Wetsuit of zwemkleding: Dit hangt af van de watertemperatuur en je persoonlijke voorkeur. Een wetsuit of zwemkleding zorgt ervoor dat je warm blijft terwijl je aan het suppen bent.
 • Zonnebrandcrème: Belangrijk om jezelf te beschermen tegen de zon en verbranding te voorkomen.

Verder zijn er nog accessoires zoals droogzakken, waterdichte tassen, camera’s houder etc. die je kunt aanschaffen, maar de bovenstaande items zijn de basisbenodigdheden die je nodig hebt om te beginnen met suppen.

Alle blog artikelen

 • Watrflag blog

  Watrflag sup board en sup accessoires: ultiem en voordelig

  Welkom bij onze watersportwebsite, waar we je graag zo veel mogelijk informatie geven om je vrije tijd op of in het water door te brengen. In deze blog nemen we een ‘deep dive’ in de wereld van Watrflag watersport artikelen. Watrflag heeft niet alleen sup boards, maar ook waterwear en sup accessoires in hun portfolio.…


 • Bestway-sup-board

  Bestway sup board: complete aanbod [2024]

  Niet iedere Bestway sup board is hetzelfde. Een Bestway sup is vaak aantrekkelijk geprijsd maar er zijn ook veel verschillende modellen. In dit artikel geven we een overzicht van de beschikbare modellen en hun eigenschappen.Goed om te weten is dat iedere Bestway sup de toevoeging Hydro Force heeft. Daarnaast heeft ieder model zijn eigen naam.…


 • sup-board-met-zitje

  Sup board met zitje

  Een sup board met zitje geeft je nog meer mogelijkheden om te genieten van jouw activiteiten op het water. Suppen (stand up paddling) is een ideale manier om te genieten van de natuur en tegelijkertijd voldoende lichaamsbeweging te krijgen.Met de aanschaf van een sup board zitje, ook wel sup zitje of kajak zitje genoemd, verdubbel…


 • sup-motor-kopen

  SUP motor – de beste motor voor sup board

  Met een SUP motor bouw je jouw sup board om naar een elektrische SUP. In dit artikel gaan we verder in op de mogelijkheden van een SUP motor en de dingen waar je op moet letten als je een sup board motor kopen gaat.Met een motor voor een sup board breid je de mogelijkheden enorm…


 • Gymrex sup board kopen

  Een Gymrex sup board kopen? Check dan in dit artikel welke verschillende modellen er zijn en welk model het beste past bij jouw wensen. Wij zetten de verschillende modellen naast elkaar en vergelijken ze. Met deze informatie zal je steeds meer inzicht krijgen of één van deze Gymrex sup boarden de juiste keuze is voor…


 • Capital Sports SUP board

  Capital Sports SUP board – bekijk aanbod

  Overweeg je een Capital Sports SUP board te kopen dan ga je in deze blog alle informatie vinden die je verder kan helpen. Capital Sports heeft een groot aanbod aan verschillende sup boards. We laten ze hier de revue passeren en vertellen je wat de verschillen zijn.Ook vind je hier verwijzingen naar onze Capital Sport…


Technieken

Eenmaal voorzien van de juiste uitrusting, is het tijd om de basis technieken van suppen onder de knie te krijgen. Hieronder staan enkele van de belangrijkste technieken die je moet leren om veilig en efficiënt te suppen:

 • Het opstaan op het board: Dit is de eerste stap bij het leren suppen. Zorg ervoor dat je een veilige plek kiest om op te staan, bijvoorbeeld in rustig water. Gebruik je handen om je evenwicht te behouden terwijl je opstaat en zet je voeten op het board, één voet voor de andere.
 • Peddelen met de juiste techniek: Een juiste peddeltechniek is essentieel voor efficiënt suppen. Houd je rug recht en buig je knieën licht terwijl je peddelt. Het is belangrijk om je armen te gebruiken in plaats van alleen je schouders.
 • Bochten maken: Het maken van bochten is een van de belangrijkste technieken om te leren. Gebruik je heupen en voeten om het board te draaien terwijl je met je peddel achter je in de richting van de bocht beweegt.
 • Remmen en achteruit peddelen: Het is belangrijk om te weten hoe je je board kunt remmen en achteruit kunt peddelen voor veiligheid en controle.
 • Opstappen vanaf een stilstaand board: Als je oefent hoe je op het board moet staan, is het handig om te weten hoe je je board in een stilstaande positie kunt plaatsen, zodat je veilig op kunt stappen.

Het is soms handig om deze technieken te oefenen onder begeleiding van een ervaren sup instructeur of hulp krijgt van iemand die al ervaring heeft met suppen.
Je kan het suppen ook heel goed zelf leren. Vooral kinderen leren het spelenderwijs.
Oefening maakt de meester, dus blijf oefenen en verbeteren!

Wist je dat
Suppen ook wel peddelsurfen of stand-op paddleboarding wordt genoemd en is ontstaan uit het surfen. De sport dateert uit 1990 en in 2012 werden de eerste wereldkampioenschappen gehouden.

Bron: Wikipedia

Veiligheid

Suppen is een veilige activiteit, maar het is belangrijk om altijd het weerbericht te controleren voordat je het water opgaat, niet te gaan suppen bij slecht weer zoals harde wind of onweer, en altijd de watercondities te controleren voordat je het water opgaat, niet te gaan suppen in golven of stromingen die te sterk zijn voor je vaardigheidsniveau.
Draag altijd een zwemvest en een leash verbonden aan het board. Houd je aan de regels van de locatie waar je gaat suppen en volg de aanwijzingen van een ervaren sup instructeur of begeleider. Meer informatie vind je in onze blog over veilig suppen.

Waar kan je suppen?

Er zijn veel verschillende bestemmingen waar je kunt suppen, van rustige meren tot golvende zeeën.
Populaire bestemmingen voor suppen in Nederland zijn de Waddenzee, de Veluwe meren en de plassen in de buurt van Amsterdam.
Ook zijn er veel grote rivieren waar je kunt suppen, zoals de Rijn en de Maas. In de zomermaanden zijn er ook veel evenementen georganiseerd, zoals suptochten en sup wedstrijden.

Het is ook een leuke activiteit om op vakantie te doen, veel toeristische plaatsen hebben een plek waar je een sup board kan huren en er zijn vaak gidsen beschikbaar om je mee te nemen op tochten.

Conclusie

Suppen is een geweldige manier om te genieten van het buitenleven en de natuur. Het is een recreatieve watersport die geschikt is voor mensen van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus.
Door de juiste uitrusting te kiezen en de basis technieken onder de knie te krijgen, kun je veilig en efficiënt suppen. Het is belangrijk om altijd rekening te houden met de weersomstandigheden en watercondities en je aan te houden aan de regels van de locatie waar je gaat suppen.
Er zijn veel verschillende bestemmingen waar je kunt suppen. Of je nu op zoek bent naar een leuke activiteit voor een middagje uit of een unieke manier om de natuur te verkennen tijdens je vakantie, suppen biedt een geweldige ervaring voor iedereen.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.