☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Wat is een SUP peddel? Wij leggen het uit.

SUP peddel - SUP paddle

Een SUP peddel (ook wel SUP paddle of SUP board peddel genoemd) is een lange stok met daaraan een blad. Een soort roeispaan dus. Deze SUP paddle is bedoeld om jezelf staand op een SUP board voort te kunnen bewegen. De SUP peddel lengte moet dus groot genoeg zijn.

Er zijn verschillende soorten SUP peddels, je kan bijvoorbeeld kiezen of een peddel verstelbaar is, maar ook of een SUP peddel deelbaar is. Dat heeft voordelen ten opzichte van een SUP paddle met een vaste lengte.

Lees ook ons artikel over SUP peddel kopen

De 10 belangrijkste eigenschappen van een SUP peddel

 • Verstelbaar
 • Deelbaar
 • Lengte
 • Gebruikt materiaal
 • Gewicht
 • Stijfheid
 • Ergonomie handgreep
 • Vorm van het blad
 • Grootte van het blad
 • Hoek van het blad
 • Prijs (voor de volledigheid)

Wij hebben de 10 belangrijkste eigenschappen specifiek voor een SUP paddle hierboven voor je op een rij gezet. In de paragrafen hieronder hebben we ze gedeeltelijk gecombineerd en bespreken we ze wat uitgebreider.

Verstelbaar/deelbaar versus vaste lengte

Het grote voordeel van een verstelbare SUP paddle is dat je de lengte aan kunt passen en dus door personen met verschillende lengte kunt gebruiken. Nadeel is dat de verstelbare peddel minder stijf is. Dat nadeel heeft een deelbare SUB peddel ook, maar deze kan je weer makkelijker opbergen. Ga je voor snelheid dan kies je voor een vaste lengte.

Lengte van de SUP peddel

De lengte van de peddel is erg belangrijk, gebruik de juiste lengte. Om de juiste lengte te bepalen bestaat een eenvoudige formule. Deze formule geeft een gemiddelde, je moet zelf bepalen of dat voor jou ook de meest prettige lengte is.

SUP peddel lengte
De juiste lengte van een SUP board paddle is eenvoudig te bepalen aan de hand van de volgende formule:
Lichaamslengte x 1,1
Dus iemand van 1,80 meter heeft een peddel van 180 cm + 18cm = 198 cm nodig.

Gebruikt materiaal (gewicht, stijfheid)


Het gebruikte materiaal bepaald met name het gewicht en de stijfheid van de peddel. Een carbon peddel is en stijf en licht (en duur).
Hoe lichter de peddel hoe fijner want je hebt deze de hele tijd in je handen. Hoe stijver het materiaal, hoe minder kracht je verliest doordat het materiaal buigt.

Handgreep

Let erop dat je de peddel prettig vast kunt houden. De T-grip moet fijn aanvoelen en de afmeting hebben die past bij de grootte van je handen.

Vorm en afmeting van het blad

De vorm, hoek en afmeting van het blad van de SUP paddle bepalen hoeveel water je kunt verplaatsen. Kies een blad wat bij jouw doel, grootte en sterkte past. Kies je een te groot blad, dan houd je het suppen niet lang vol. Vergelijk het met fietsen met een te zware versnelling.

Wist je dat
Als je een te zware versnelling met de fiets gebruikt je onderweg terug kunt schakelen.
Wanneer je een peddel met een te groot blad gebruikt je dat onderweg niet meer kunt veranderen.

Probeer te suppen met een wat hogere frequentie, dus op souplesse. Voordeel is dat je het langer volhoud en minder spierpijn krijgt. De kans dat je een blessures oploopt door overbelasting is met een hogere frequentie dus kleiner.

De prijs van een SUP peddel

Eigenlijk is dat een eigenschap die belangrijk is voor alle producten die je kopen gaat, en niet specifiek voor SUP peddels. Voor de volledigheid noemen we hem hier toch even.

Veel gestelde vragen

Hoe lang moet een SUP peddel zijn?

Een SUP paddle moet 1,1 x de lichaamslengte zijn.

Van welke materiaal kan een SUP paddle gemaakt zijn?

Een SUP peddel kan van carbon, aluminium, glasvezel (glasfiber),  nylon en zelfs bamboe gemaakt zijn.

Meer informatie

Voor meer informatie over supboarden:
Koopgids supboarden
Sup peddel kopen


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.