☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Kitesurfen leren ~ waar moet je op letten?

Misschien heb je al wel eens ge(golf)surft, gewindsurft of gevliegerd. Je hebt vast wel eens als je op het strand was gekeken naar kite surfers en gezien hoe spectaculair dat er uit ziet. Ben jij gek van wind en water en lijkt het kitesurfen jou ook wel wat? Wil je kitesurfen leren? Lees dan verder, ook als je nog nooit op een board hebt gestaan of gevliegerd hebt.

Is kitesurfen moeilijk?

Het ziet er zeker niet makkelijk uit als je een kite surfer als een speer over het water ziet gaan en daarbij nog enorme sprongen maakt. Verwacht niet dat je dat binnen een week ook kunt. Een ervaren kite surfer heeft er meestal al wat uurtjes aan oefenen op zitten.

Het lijkt veel moeilijker dan golfsurfen of windsurfen. Dat komt omdat het er zo spectaculair uit ziet. Het is echter zo dat je na een aantal lessen al een stukje kunt ‘varen’. Daarna kan je verder gaan oefenen met bochten maken kleine sprongetjes. Met kitesurfen kan je jezelf eindeloos door ontwikkelen. Er zijn zoveel trics, je kan iedere keer weer wat nieuws leren.

Kitesurfen leren ~ Hoe pak je dat aan?

Kitesurfen leer je niet in één keer. Je kunt overwegen om een powerkite te kopen en eerst zelf veel te oefenen met de kite. Een powerkite hoeft niet duur te zijn en als je daar flink mee oefent heb je al een voorsprong.

Het is verstandig om eerst een aantal kitesurf lessen te volgen. In Nederland zijn genoeg kitesurfscholen waar je terecht kunt, aan de kust maar ook bij vlak water. Als je lessen volgt leer je in korte tijd heel veel basis principes. Er is ook aandacht voor jouw veiligheid. Zo leer je bij welke windrichtingen je niet mag surfen en bij welke wel. Je leert de kite te gebruiken en te besturen. Zo leer je ook hoe je jouw kite onder controle kan houden zodat jij de baas bent over de kite en niet andersom.
Ook leer je veel over het materiaal wat je gebruikt en gebruik je materiaal wat bij jou past. Dat is handig als je op een gegeven moment misschien je eigen materiaal wilt kopen.

Ben je zover dat je na een aantal lessen zelfstandig kunt gaan kitesurfen, dan moet je natuurlijk beslissen of je je eigen materiaal gaat kopen of gaat huren. Zorg dat je jezelf goed geïnformeerd hebt over wat voor materiaal je gaat kopen, koop materiaal wat bij jouw lengte en gewicht en jouw ervaring past. Er is ook veel materiaal op de tweedehands markt beschikbaar.
Kijk of er in de omgeving iemand is die verstand van zaken heeft en met jou mee wil gaan of het materiaal geschikt is. Zeker als je tweedehands materiaal koopt moet je checken of het materiaal deugdelijk is. Je wilt niet op zee in de problemen komen omdat je materiaal niet deugt.

Kitesurfen leren ~ Doe het samen

Ga je er zelfstandig op uit? Ga dan nooit alleen. Ga met anderen, het is helemaal mooi als je iemand met wat meer ervaring bij je hebt. Een wat meer ervaren iemand, daar kan je weer een heleboel van opsteken.
Je kitesurft weliswaar alleen, maar het is wel zo gezellig als je voor, na en tijdens het kitesurfen je maatjes in de buurt hebt. Ook kan je dan elkaar in de gaten houden en helpen als er iemand in de problemen komt.
Hoe leuk is het als jij je eerste ‘toeren’ uit gaat halen je deze kunt delen met anderen?Redactie

De redactie van 365watersport bestaat uit enthousiaste (water)sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over de diverse watersporten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.