☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Hondenzwemvest – tips en advies

Een hondenzwemvest is een speciaal vest die word gebruikt om honden te helpen bij het zwemmen. Ze worden gemaakt van waterdicht materiaal en hebben een harnas dat om de borst van de hond past. De vesten zijn bedoeld om de hond te ondersteunen tijdens het zwemmen, zodat ze gemakkelijker kunnen blijven drijven. In dit artikel zullen we verder ingaan op de verschillende soorten hondenzwemvesten die er zijn, waarom ze nuttig zijn en hoe je een geschikte vest kiest voor je hond.

Waarom is een hondenzwemvest nuttig?

Honden zijn van nature goede zwemmers, maar sommige honden hebben extra ondersteuning nodig tijdens het zwemmen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als ze ouder worden en hun spieren minder sterk zijn, of als ze een bepaalde medische aandoening hebben die hun beweeglijkheid beperkt. Hondenzwemvesten kunnen deze honden helpen om gemakkelijker te blijven drijven tijdens het zwemmen, zodat ze niet moe worden en genoeg energie hebben om terug te keren naar de kant.

Daarnaast zijn hondenzwemvesten ook nuttig voor honden die niet zo ervaren zijn in het zwemmen. Sommige honden zijn misschien bang voor het water of hebben geen goed gevoel voor evenwicht. Een hondenzwemvest kan hen helpen om hun zelfvertrouwen te vergroten en hun zwemvaardigheid te verbeteren.

Het aanbod aan honden zwemvesten

Er is een groot aanbod aan zwemvesten voor je hond. In allerlei verschillende soorten en prijsklassen. Let wel op de goede maat en pasvorm. Een duur hondenzwemvest wat niet de juiste maat heeft is nog steeds een slecht zwemvest voor jouw hond. Hieronder lichten we een paar populaire merken uit.

EzyDog DFD Boost hondenzwemvest

De EzyDog DFD Boost is één van de betere honden zwemvest. Deze is verkrijgbaar in meerdere kleuren en uiteraard maten. De maten staan in een duidelijke maat tabel en ze hebben een handig filmpje hoe je je hond moet meten.
Voordelen zijn:
– refecterend
– revolutionaire halsverstelling voor optimale pasvorm
– stevig handvat
– brede banden aan de onderkant

Ruffwear Float Coast Wave

De Rolls Royce onder de honden zwemvesten. Een honden zwemvest gemaakt van zacht drijvend PVC vrij schuim. Ideaal als je gaat varen, raften of suppen met je hond.

Hoe kies je een geschikte honden zwemvest?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een hondenzwemvest koopt. Hieronder hebben we enkele belangrijke punten op een rijtje gezet:

 • Maat: Het is belangrijk om een hondenzwemvest te kiezen die goed past bij de grootte van je hond. Als het vest te groot is, kan het rondzwabberen en zal het de hond niet goed ondersteunen. Als het vest te klein is, zal het te strak zitten en kan het de hond belemmeren in zijn bewegingen. Controleer daarom altijd de maattabel voordat je een vest koopt en kies een vest dat past bij de borstomvang van je hond.
 • Materiaal: Kies een hondenzwemvest van goede kwaliteit die gemaakt is van stevig en waterdicht materiaal. Zo weet je zeker dat het vest goed zal blijven zitten tijdens het zwemmen en dat het de hond goed zal ondersteunen.
 • Flotatiepaneel: Controleer of het flotatiepaneel voldoende groot is om de hond goed te ondersteunen tijdens het zwemmen. Als het paneel te klein is, zal het de hond niet voldoende ondersteuning geven en zal het moeilijker zijn voor de hond om te blijven drijven.
hondenzwemvest kopen - bekijk de kooptips

 • Harnas: Het harnas van het vest moet comfortabel zitten en goed aansluiten op de borst en de schouders van de hond. Als het harnas te los zit, kan het vest rondzwabberen en zal het de hond niet goed ondersteunen. Als het harnas te strak zit, kan het oncomfortabel zijn voor de hond en kan het de bewegingen van de hond belemmeren.
 • Reflecterend materiaal: Als je met je hond gaat zwemmen in een gebied waar weinig licht is, kan het handig zijn om een vest te kiezen met reflecterend materiaal. Dit zorgt ervoor dat je hond beter zichtbaar is in het donker en dit kan de veiligheid van je hond verhogen.
 • Handvat: Veel honden zwemvesten hebben een handvat. Het is niet de bedoeling je hond daar lang aan op te tillen, je kan deze wel als hulpje gebruiken om je hond op de kant te krijgen als de oever te lastig is dat jouw hond er zelf op kan klimmen.

Hoe maak je je hond comfortabel met het hondenzwemvest?

Sommige honden kunnen onwennig zijn als ze voor het eerst een hondenzwemvest dragen. Het is daarom belangrijk om de tijd te nemen om je hond comfortabel te maken met het vest voordat je gaat zwemmen. Hieronder hebben we enkele tips om je hond te helpen wennen aan het vest:

Laat je hond wennen

 • Laat je hond wennen aan het vest voordat je gaat zwemmen. Laat het vest eerst op de grond liggen, zodat je hond er aan kan ruiken en ermee kan spelen. Laat het vest vervolgens aan de hond zien en laat hem ermee spelen terwijl je het omdoet. Dit kan helpen om het vest minder eng te maken voor de hond.
 • Laat je hond eerst zwemmen zonder het vest. Als je hond al ervaren is in het zwemmen, kan het helpen om hem eerst zonder het vest te laten zwemmen. Zo kan hij wennen aan het water en kan hij zijn zwemvaardigheid verbeteren.
 • Laat je hond wennen aan het gewicht van het vest. Als je hond het vest voor het eerst draagt, kan het gewicht ervan soms vreemd aanvoelen. Laat je hond daarom eerst aan het vest wennen door hem een paar minuten te laten rondlopen voordat je gaat zwemmen. Zo kan hij wennen aan het gewicht en kan hij zich beter concentreren op het zwemmen.

Maak het leuk en heb geduld

 • Maak het zwemmen leuk voor je hond. Als je hond het vest leuk vindt om te dragen, zal hij zich minder onwennig voelen tijdens het zwemmen. Probeer daarom speeltjes of andere dingen mee te nemen die je hond leuk vindt om mee te spelen in het water. Zo kan hij zich beter concentreren op het spelen in plaats van op het vest.
 • Wees geduldig. Het kan even duren voordat je hond comfortabel is met het vest. Wees daarom geduldig en blijf oefenen totdat je hond het vest leuk vindt om te dragen. Zo kan hij zich beter concentreren op het zwemmen en kan hij zijn zwemvaardigheid verbeteren.

Soorten hondenzwemvesten

Er zijn verschillende soorten hondenzwemvesten beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Hieronder zullen we de belangrijkste soorten hondenzwemvesten bespreken:

 • Flotatievesten: Dit zijn vesten die zijn ontworpen om de hond te helpen bij het blijven drijven tijdens het zwemmen. Ze zijn gemaakt van waterdicht materiaal en hebben een flotatiepaneel aan de achterkant om de hond te ondersteunen. Flotatievesten zijn geschikt voor honden die extra ondersteuning nodig hebben tijdens het zwemmen, zoals oudere honden of honden met een beperking.
 • Reddingsvesten: Reddingsvesten zijn speciaal ontworpen voor honden die gebruikt worden bij reddingsoperaties. Ze zijn vaak gemaakt van reflecterend materiaal en hebben grote flotatiepanelen om de hond te helpen blijven drijven in het water. Reddingsvesten zijn ook voorzien van een handvat aan de bovenkant, zodat de hond gemakkelijk uit het water gehaald kan worden.

Hondenzwemvest – Conclusie

Hondenzwemvesten zijn nuttig voor honden die extra ondersteuning nodig hebben tijdens het zwemmen, zoals oudere honden of honden met een beperking. Er zijn verschillende soorten hondenzwemvesten beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Het is belangrijk om een hondenzwemvest te kiezen die goed past bij de grootte van je hond, gemaakt is van stevig en waterdicht materiaal en voldoende flotatiepaneel heeft om de hond goed te ondersteunen tijdens het zwemmen. Door de tijd te nemen om je hond comfortabel te maken met het vest en het zwemmen leuk te maken, kan je hond zijn zwemvaardigheid verbeteren en kan hij genieten van het zwemmen met het vest.Redactie

De redactie van 365watersport bestaat uit enthousiaste (water)sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over de diverse watersporten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.