☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Duikhorloge kopen – alle info over een duikcomputer

Wanneer je een duikhorloge kopen gaat en op zoek bent naar informatie over duikhorloges of duikcomputers dan ben je hier aan het juiste adres. Wij hebben voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten bij de aanschaf en welke duikhorloges er op de markt zijn. Zowel informatie over duikhorloges heren als info over duikhorloges dames kan je hier vinden.

Ook de verschillende bekende merken komen natuurlijk voorbij, we noemen bijvoorbeeld de suunto duikcomputer, citizen duikhorloge, seiko duikhorloge en garmin duikhorloge.

Hopelijk helpen je met het antwoord op de vraag welke duikcomputer of welk duikhorloge je moet kiezen.

Duikhorloge kopen of duikcomputer kopen?

Laten we eerst maar eens beginnen met uitleggen wat het verschil is tussen een duikhorloge en een duikcomputer. Je ziet dat we in de inleiding te termen voor duikhorloges en duikcomputers een beetje door elkaar gebruikt hebben.

Duikhorloges zijn van oorsprong net zoals alle andere horloges analoge horloges (dus met een wijzerplaat), maar dan speciaal geschikt voor het duiken.
Het verschil met een gewoon horloge is dat een klassiek duikhorloge onder andere de volgende eigenschappen heeft:

 • Zwaarder dan een normaal horloge omdat het duikhorloge geschikt moet zijn tegen een hoge waterdruk en de invloeden van zout water. Van oudsher werden hoogwaardige metalen zoals roestvast staal en titanium gebruikt.
 • Kenmerkend voor een klassiek duikhorloge is de draaibare ring (bezel genoemd). Op deze draaibare ring stel je in wanneer jouw duik begint en kan je aflezen wat jouw duiktijd is.
 • Alle cijfers en aanduidingen zijn vanwege de afleesbaarheid groot uitgevoerd en geven licht in het donker.

Dat maakt dat een klassiek duikhorloge er in het dagelijks leven nogal ‘lomp’ uit zal zien en je door jouw horloge herkenbaar bent als duiker. Aan jou om te bepalen of je in je dagelijks leven zo een duikhorloge wilt dragen.

Wat een duikcomputer meer heeft dan een duikhorloge is dat een duikcomputer in staat is tijdens jou duik berekeningen te maken op basis van actuele informatie. Je hoeft dat niet zelf met decompressietabellen aan de gang. Het gemak dient de mens.

Verder is bij een duikcomputer natuurlijk alles digitaal.

Evolutie duikhorloge naar duikcomputer

Net zoals gewone  horloges hebben duikhorloges een enorme ontwikkeling doorgemaakt in de loop der jaren. Zo is het toegepaste materiaal veranderd, er wordt steeds kunststof gebruikt. Met name de overstap van analoog naar digitaal en de ‘intelligentie’ in het horloge maakt dat het binnenwerk in sommige gevallen een complete computer is met ‘chips’ en ‘software’. Dat is waarom de tegenwoordige duikhorloges ook wel duikcomputers worden genoemd.

Zowel de mogelijkheden van de hedendaagse analoge duikhorloges als de digitale duikhorloges hebben een enorme vlucht genomen, met als hoogte punt de duikcomputer. Er is steeds meer mogelijk. Maar niet altijd heb je natuurlijk alle functionaliteit nodig.

Duikhorloge kopen (of duikcomputer kopen) – waarop letten

We proberen hier een zo volledig mogelijke opsomming te maken van de mogelijkheden die de hedendaagse duikhorloges bieden. Je zult voor je zelf in moeten schatten wat je nodig hebt. Meestal is het zo dat er aan meer functionaliteit ook een hoger prijskaartje hangt.

Hieronder een overzicht van mogelijkheden en waar je op moet letten als je een duikhorloge kopen gaat:

 • tijd,
 • diepte,
 • stijgsnelheid,
 • bodemtijd
 • decostops
 • RGBM berekend met het folded RGBM algoritme
 • afleesbaarheid (simpel, kan ik het goed lezen),
 • geschikt voor Nitrox
  Bijna alle nieuwe modellen zijn dat. Koop je een wat ouder 2e hands model dan moet je hier wel even op letten.
 • kosten van een batterijwissel
  Het is handig als je dat zelf kan doen, scheelt in de kosten. Het is natuurlijk wel belangrijk dat na het wisselen van de batterij het horloge nog goed waterdicht is.
 • prijs,
 • verlichting
  Dat is niet noodzakelijk, de meeste fluoriseren als je er even op schijnt met je verlichting
 • eventueel uitleesbaar op je computer
  Niet persé nodig maar een handig om je logboek digitaal bij te houden.

Duikhorloge kopen ~ Overzicht duikhorloges

Overzicht duikcomputers

Merken duikcomputers

Ben je op zoek naar een duikcomputer van een bepaald merk, hieronder vind je een overzicht van de meest bekende merken duikcomputers.

 • Suunto duikcomputer
 • Citizen duikhorloge
 • Seiko duikhorloge
 • Garmin duikhorloge
 • Mares duikcomputer

Veel gestelde vragen

Wat is een duikhorloge?

Een duikhorloge is een horloge wat ontworpen is voor het duiken. Speciaal voor een duikhorloge is de waterdichtheid en een goede afleesbaarheid belangrijk. Belangrijk is dat je duiktijd makkelijk af te lezen is,

Welke duikhorloge kopen?

Welk duikhorloge voor jou de beste keuze is, is voor een ander moeilijk te bepalen. Jouw budget en doelstellingen (wat verwacht je van het duikhorloge) bepalen wat voor jou de beste keuze is. Lees waar je op moet letten bij het kopen van een duikhorloge.

Hoe werkt een duikcomputer?

Een duikcomputer berekent tijdens jouw duik de hoeveelheid duiktijd uit die je nog over hebt. Dit gebeurt op basis van de actuele informatie over diepte en tijd in een decompressiemodel. Hierin wordt ook informatie meegenomen uit eerdere duiken.

Gebruikte termen

Bezel
Folded RGBM algorithme
Nitrox
Bottom-timerRedactie

De redactie van 365watersport bestaat uit enthousiaste (water)sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over de diverse watersporten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.