☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

UV T shirts ~ waarom gebruiken ~ waar kopen

UV T shirts zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Je heb UV shirts voor heren, dames en kinderen. Ook zijn er UV shirts met korte mouw en met lange mouw.
Wil je weten wat een UV shirt is en waarom een UV T shirt nu zo belangrijk is om te kopen en te gebruiken lees dan snel verder. Je komt er dan achter waarom één of meerdere UV shirts niet mogen ontbreken aan je uitrusting wanneer je gaat watersporten.
Ook vertellen we waarop je moet letten als je een UV shirt kopen gaat en waar je terecht kunt voor de aanschaf.

Wist je dat
De hippe benaming voor een UV T shirt rashguard of rash quard is. Vooral in de surf en supwereld wordt rashguard gebruikt en dat klinkt dat natuurlijk veel minder suf dan UV T shirt.

Waarom een UV shirt?

Inmiddels is het algemeen bekend dat te veel UV straling niet goed is voor je. UV straling zorgt voor verkleuring van de huid en voor vitamine D. Dat is dus positief. Een teveel aan UV straling is schadelijk, vooral zomers en op het water moet je dus extra voorzichtig zijn.

Zonnebrandmiddel is een oplossing, maar heeft als nadeel dat je regelmatig moet smeren en je stukken van je lichaam kunt vergeten. Als (actieve) watersporter biedt een UV shirt je een langere en volledigere bescherming.

Daarbij komt dat als het erg warm is een nat UV shirt jouw lichaam beter koelt. Krijg je het te warm spring je gewoon even in het water en daarna zorgt het natte shirt weer een poosje voor verkoeling.

UV shirts / rashguards voor kinderen

Rashguard jongens

UV shirts meisjes

Voor meisjes zijn er prachtig mooie designs. Soms worden deze shirts aangeduid als UV-werende top en een andere keer weer als rashguard terwijl het om hetzelfde product gaat in een andere kleurstelling.

UV shirts dames

Korte mouw

Lange mouw

UV werende shirts heren

Korte mouw

Lange mouw

Olaian, het eigen merk van Decathlon

Decathlon voert het eigen merk Olaian en heeft een grote keuze in UV werende shirts. Voor iedereen, dames, heren, jongens en meisjes. Decathlon staat bekend om de goede prijs/kwaliteit verhouding en de goede service. Je ziet dat terug in de vele positieve recensies van gebruikers.
Ook heeft Decathlon thermische UV-shirts, voorzien van een fleece voering. Met een thermisch UV shirt blijf je langer warm en je kan deze gebruiken onder een neopreen pak.

Is het wat kouder kan je ook een neopreen top dragen. Daar komt geen zon doorheen, dus ook geen UV-straling maar kan hoogzomer te warm zijn. Decathlon heeft deze in de collectie van het eigen merk SUBEA.

Wat is een UV T shirt?

Kort gezegd is een UV shirt een shirt wat de (schadelijke) UV straling tegen houdt. Hiervoor zijn er chemische stoffen in het shirt verwerkt die als een UV filter werken en deze straling tegen houden. Ook worden er vaak donkere kleurstoffen gebruikt die helpen bij het tegenhouden van de UV straling.

TIP

Was nieuwe UV T shirts voor het eerste gebruik. Dat kan soms helpen om huidirritatie door bepaalde stoffen die in de UV shirts verwerkt zijn te voorkomen of te verminderen


Wil je precies weten welke beschermende (kleur)stoffen in een UV shirt zitten kijk dan eens hier, je leest dan ook waar je op moet letten als je een gevoelig bent voor kleurstoffen en andere chemische stoffen.

Een UV T shirt beschermt natuurlijk alleen dat deel van jouw lichaam wat afgedekt wordt door het shirt. Schouders en rug worden bij actieve mensen het meest aan de zon bloot gesteld. Wil je ook je armen beschermen koop dat een shirt met lange mouwen.

UV T shirts – Aankooptips

Ga je een UV T shirt of UV werend shirt met lange mouwen kopen dan zijn er een aantal dingen waarop je zou kunnen letten.

  • Strak of wat wijder; strak shirt is prettiger bij veel activiteiten. Je blijf dan minder snel ergens achter hangen en doordat de stoffen wat elastisch zijn wordt je toch niet belemmert in jouw bewegingsvrijheid.
  • De mate van zonbescherming, zowel wanneer het shirt droog als nat is. Dit wordt vaak weergegeven in het percentage UV-straling wat tegen gehouden wordt. Hoe hoger het percentage hoe beter natuurlijk.
  • Eco: een UV T shirt van gerecycled materiaal is beter voor het milieu
  • Sommige shirts hebben een lusje onderaan. Deze kan je gebruiken om het koordje van je short doorheen zodat je shirt goed naar beneden blijft zitten.
  • Onderhoudsgemak; het is fijn als zandkorrels niet gemakkelijk in je shirt blijven ‘hangen’.


Redactie

De redactie van 365watersport bestaat uit enthousiaste (water)sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over de diverse watersporten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.