☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Sup schoenen kopen ~ waarom en waar let je op

Als je gaat suppen kan je dat uiteraard op je blote voeten doen. Vaak is het toch fijn om een paar sup schoenen te kopen. We gaan je in dit artikel uitleggen waarom dat zo is en waar je op moet letten als je sup schoenen kopen gaat.
Zo stel in deze zomer heel andere eisen aan jouw sup schoenen dan de sup schoenen die je in de winter draagt. In de zomer kan je misschien wel met waterschoenen toe.
Sup board schoen verschillen niet zoveel of je nu sup schoen dames of voor heren koopt. Een alternatief is misschien om waterschoenen (aquashoes) te kopen. Je bent dan misschien wat voordeliger uit. Zorg dan wel dat je de juiste kiest voor jou, in dit artikel geven we aan wat belangrijk is bij waterschoenen om fijn te kunnen suppen.

Suppen ~ schoenen ~ waarom

Sup schoenen gebruik je met name om jouw voeten warm te houden. Ook al is de temperatuur boven water OK, dan nog kan het water best koud zijn. Bovendien hebben sup schoenen of waterschoenen nog het voordeel dat ze stroef zijn en je dus meer grip hebt. Stap je van je sup af, dan beschermen ze je tegen steentjes of andere scherpe voorwerpen op de bodem of op het land.

TIP
Wanneer het niet zo koud is, zijn waterschoenen ook fijn om te gebruiken met suppen. Bij kouder weer hebben sup schoen (of surf schoenen) de voorkeur.

Is het echt kouder dan zijn neopreen sup schoenen heel fijn. Deze zijn ook stroef, beschermen je voeten tegen scherpe voorwerpen en houden ze lekker warm. Alleen neopreen schoenen zijn dan waarschijnlijk niet voldoende. Bekijk het artikel over welke sup kleding er dan nog meer verstandig is om te dragen. Check ook eens wat neoprene sokken voor je kunnen betekenen.

Neopreen sup schoenen

Wanneer het wat kouder is hebben neopreen schoenen echt de voorkeur. Er is niet zo heel veel aanbod voor suppen. Maar surfschoenen voldoen ook uitstekend. De dikte van het neopreen is bepalend voor hoe goed je beschermd wordt tegen de kou. Hoe dikker hoe beter.

Ook de pasvorm is belangrijk. Het principe is dat er een laagje water tussen de huid en het neopreen in blijft zitten. Dit water is in het begin koud, maar neemt al snel de temperatuur van je lichaam aan en helpt met isoleren. Is je schoen te groot dan komt er telkens nieuw koud water in en is de isolatie dus veel minder goed.

Duikschoenen en zwemsokken zijn niet geschikt, deze zijn echt gemaakt om te duiken/zwemmen en deze gaan snel stuk als je ermee gaat suppen.

Waterschoenen ~ een overzicht

Alhoewel waterschoenen, ook wel aquashoes genoemd, niet specifiek bedoeld zijn om te suppen, is het zeker de moeite waard om te kijken of waterschoenen een optie zijn. Je hebt dan veel meer keuze en kan deze ook voor andere doeleinden gebruiken. Ze beschermen echter minder goed tegen de kou.

Waterschoenen versus sup schoenen

Alhoewel waterschoenen primair bedoeld zijn als schoen en niet om op te suppen, kunnen ze ook heel geschikt zijn om te suppen. Waar je op moet letten is dat de zool lekker stroef is en uiteraard is een goede pasvorm heel belangrijk. Om ze goed vast te maken zijn er verschillende mogelijkheden:

  • met veters zoals bij een gewone schoen of
  • met een koordje aan de achterkant of
  • instappers zonder stelmogelijkheid

De mogelijkheden bepalen mede de prijs. Met veters zijn meestal het duurste, met een koordje wat goedkoper en instappers zijn het meest voordelig. Bij instappers is het natuurlijk het meest belangrijk dat de pasvorm perfect is, je kan niets meer bijstellen.
Wat ook fijn is dat de waterschoen sneldrogend zijn, en een ander ding is dat de zolen geen profiel hebben die steentjes vasthouden, dan beschadig je jouw sup board.

Het voordeel van waterschoenen is dat de zolen gemaakt zijn om op te lopen, dit in tegenstelling tot sup schoenen of surf schoenen. Daar is de zool wel wat steviger dan de rest van de sup schoen, maar minder geschikt om op te lopen. Ook zijn sup schoenen ook in een wat hoger model verkrijgbaar. Waardoor ze beter de warmte vast houden. Sup schoenen beschermen beter tegen de koude dan waterschoenen.Redactie

De redactie van 365watersport bestaat uit enthousiaste (water)sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over de diverse watersporten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.