☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Fun tubes – Fun tube achter boot

Fun tubes zijn inflatables die je aan een boot kunt bevestigen om je door het water te laten trekken. Als kind hing ik wel eens met een touw achter de motorkruiser van mijn ouders. Zie dan maar een je hoofd boven water te houden. Fun tubes bestonden toen nog niet. Met een fun tube achter boot ga je het veel langer volhouden en meer plezier beleven.
Funtube 2 persoons: de meest verkochte funtubes zijn 2 persoons fun tubes, met zijn tweeën is natuurlijk veel leuker dan allleen (meestal dan 😉
Je vindt hier een uitgebreide gids met alle soorten en maten funtubes. Fun tubes zijn er in verschillende prijsklassen. Ook lees je hier waar je op moet letten bij de aanschaf van een fun tube.

Fun tubes – een introductie

Fun tubes zijn bijna altijd opblaasbaar en heb je in verschillende kwaliteiten en voor een verschillend aantal personen. Bekende merken zoals Jobe, Spinera en Talamex hebben fun tubes in hun assortiment. Deze merken kennen we natuurlijk ook vaak van de sup boards. Ook bij de Decathlon of b.v. de Lidl kan je een fun tube op de kop tikken.

Met een fun tube achter boot – dat is LOL

Sowieso is met een fun tube achter de boot een garantie voor veel plezier. Je hebt funtubes die geschikt zijn voor 1, 2, 3 of 4 personen. Meer kan natuurlijk ook, dat zie ook vaak bij vakantieoorden aan het water waar je een ritje op een fun tube kan maken op een banaan waar je zelfs met 10 man op kunt zitten. Zo een 10 persoons versie zal je niet snel als particulier aanschaffen.

Ready to Rumble?
Met een fun tube van het type ‘deck’ kan je helemaal los gaan.

Belangrijk is dus na te denken met hoeveel personen je de funtube wilt gebruiken, maar ook achter wat voor soort boot je de fun tube wilt gebruiken. Hoe sneller de boot hoe sterker de fun tube moet zijn, maar ook de kabel van de boot naar de fun tube.
Ook heb je funtubes in verschillende vormen (shapes), verderop in dit artikel leggen we uit welke shapes er zijn en wat de kenmerken en eigenschappen van de verschillende vormen fun tubes zijn.

Funtubes - de meest klassieke funtube

De meest klassieke (en goedkope) funtube is een oude binnenband van een auto. Helaas geen handgrepen en geen bevestiging voor een lijn. Een altijd schaafplekken door het ventiel. Maar wel de voorloper van de huidige funtubes.

Funtube 3 persoons

Funtube 2 persoons – een overzicht

2 persoons funtubes zijn de meest populaire funtubes. Bekijk hieronder het aanbod. We hebben een onderverdeling gemaakt in de verschillende vormen. Lees verderop in dit artikel wat de eigenschappen van de verschillende shapes zijn. Ga jij voor ‘relax’ of voor ‘rumbling’?

Funtube 2 persoons classic / donut

Funtube 2 persoons – type ‘deck’

Funtube 2 persoons – shape ‘sofa’

Funtube 2 persoons – type ‘overig’

Funtube 1 persoon – een overzicht

€59,95
Extremesportscenter.nl
€59,95
Extremesportscenter.nl
€84,95
Extremesportscenter.nl
€96,19
2 nieuw vanaf €96,19
Prijs gecheckt op 23 september 2023 17:35
Amazon.nl
€104,00
Bootman.nl
€139,95
Extremesportscenter.nl
€159,95
Extremesportscenter.nl
€200,00
Prijs gecheckt op 23 september 2023 17:35
Amazon.nl
Prijs gecheckt op 23 september 2023 17:35
Amazon.nl
€114,95
Plutosport.nl
Prijs gecheckt op 23 september 2023 17:35
Amazon.nl
€54,95
Plutosport.nl
€65,00
Plutosport.nl
Prijs gecheckt op 23 september 2023 17:35
Amazon.nl

Fun tubes – de verschillende modellen

Ga je een fun tube kopen dan is het handig als je weet welke verschillende modellen er bestaan. Hieronder vind je een overzicht en de eigenschappen per model.

 • Classic of Donuts
  Het klassieke model is gewoon een ronde fun tube. Vroeger werden binnenbanden van auto’s (of trekkers) gebruikt. Dat was lang voordat de fun tube ‘uitgevonden’ werd. Het klassieke model is daarvan afgeleid.
  Uiteraard met handvaten en een goede bevestiging van het koord. Dit model is er ook in meer driehoekige vorm.
  Je kan deze gebruiken om op te zitten voor een ‘bumpy ride’, je stuitert alle kanten op, of voor een ‘speedy’ ride.
 • Sofa of bank
  Zoals de naam al doet vermoeden is dit de meest comfortabele manier om gebruik te maken van een fun tube. Ga lekker achterover liggen en laat je voortslepen door de boot. Een ‘sofa’ is een hele stabiele fun tube, door de brede zijkanten.
 • Deck
  Een fun tube in de vorm van een deck geeft je de ultieme mogelijkheid om wild tekeer te gaan en je funtube om door middel van je lichaamsgewicht te besturen. In tegenstelling tot de eerdere 2 vormen is een deck aan de bovenkant helemaal vlak. Deze zijn er in ronde uitvoeringen maar ook in aerodynamische vormen.
 • Banaan of watersled
  De ultieme funtube, rodeo rijden op het water. De meest bekende zijn natuurlijk de grote gele bananen waar je bij vakantie-oorden een ritje op kunt maken. Deze zijn
 • Speciale vormen

Lijnen voor Funtubes

De juiste lijn (touw) om jouw funtube aan de boot te bevestigen is erg belangrijk. Zorg voor een lijn met voldoende trekkracht. Sommige lijnen blijven drijven, dat is erg fijn, want dan kunnen ze niet makkelijk in de schroef van de boot komen.

Bungee touw – bungee extension

Een bungee touw is een verend touw die de eerste klap opvangt wanneer de lijn plotseling strak gespannen wordt.
Heb je al een gewonen lijn? Een ‘bungee’ extensie is een extra tussenstuk die elastisch is en dus meegeeft wanneer de lijn in één keer strak gespannen wordt.

Een extra investering maar een bungee extensie is zijn geld waard omdat dit de klappen opvangt wanneer een lijn in één keer op volle spanning komt. Hierdoor loopt jouw lijn en funtube minder snel beschadigingen op. Dit geldt vooral bij hogere snelheden.

Waarop letten bij aanschaf en gebruik

Wil je een fun tube kopen gaan, let dan op de volgende dingen:

 • Kies een vorm fun tube die bij jou past. Hierboven staat uitgelegde welke shapes er zijn en wat de eigenschappen zijn.
 • Check of de fun tube komt als complete set of dat je seperaat nog accessoires aan moet schaffen.
 • Kies de kwaliteit fun tube die past bij de snelheid van je boot.
 • De lijn waarmee je de fun tube verbind met de boot moet voldoende sterk zijn.
 • Haken waarmee je de lijn vast zet moeten van roestvast staal zijn
 • Een bungee extension vergroot de levensduur van je funtube en lijn.
 • Check de kwaliteit en het aantal handvaten

Bij het gebruiken van de fun tube is het belangrijk dat je jezelf goed beschermt en je houdt aan de regels die op het water gelden.
Voorbeelden voor persoonlijke bescherming:

Voor wat betreft veiligheid en gedragsregels op het water kan je het artikel veilig suppen doorlezen. Een heleboel tips gelden ook voor het het funtuben. Ben je diegene die een snelle(re) boot bestuurd dan ben je uiteraard op de hoogte van de vaarregels.

Wil je het jezelf gemakkelijk maken dan gebruik je een elektrische pomp om jouw tube op te blazen.Redactie

De redactie van 365watersport bestaat uit enthousiaste (water)sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over de diverse watersporten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.