☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Leren suppen: tips voor beginners

Wil je leren suppen? Lees dan in deze blog alles waar je rekening moet houden en leer suppen in no-time.
Suppen is een leuke en uitdagende watersport die steeds populairder wordt. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe manier om te bewegen of gewoon wilt genieten van het buitenleven, suppen is voor iedereen geschikt. In deze blog geven we je tips om snel te leren suppen, zodat je binnen no-time op jouw supboard staat en aan het suppen bent.

Leren suppen – Kies het juiste materiaal

Voordat je gaat suppen, is het belangrijk dat je het juiste materiaal hebt. Er zijn verschillende soorten sup boards op de markt, dus het is belangrijk om te weten wat voor jou het beste werkt. Als beginner is het aan te raden om te kiezen voor een breder en stabieler board, zodat je gemakkelijker op het water kunt blijven staan. Er is een groot aanbod aan allround supboards, deze zijn zeer geschikt om te leren suppen.
Voor kinderen zijn er speciale supboards voor kinderen. Deze zijn wat kleiner. Maar je zal nog versteld staan hoe handig kinderen ook op wat grotere supboards uit de voeten kunnen.
Daarnaast is het ook belangrijk om een geschikte paddle te kiezen. Zoek een paddle die comfortabel in de hand ligt en niet te zwaar is. Maar let er ook op dat je de juiste lengte peddel gebruikt.

Ga op zoek naar de juiste omstandigheden

Nu je het juiste materiaal hebt, is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikte locatie om te suppen. Zoek een plaats met rustig water, zodat je gemakkelijk op het board kunt blijven staan. Als je net begint met suppen, is het ook aan te raden om te zoeken naar een plaats met weinig wind, zodat je niet teveel last hebt van de elementen. Als er dan toch wind staat, zorg dan dat je start vanaf een kant waar de wind naar toe staat. Zo drijf je altijd terug naar de plek waar je startte.

Wees niet bang in het water te vallen. Dat is alleen maar leuk en onderdeel van het plezier. Het is natuurlijk ideaal als het lekker weer is en een aangename (water)temperatuur. Is dit niet het geval, zorg dan dat je de juiste sup kleding hebt om jezelf warm te houden.

Leren suppen – de basisvaardigheden

Voordat je gaat suppen, is het belangrijk om eerst de basisvaardigheden te leren. Dit omvat onder andere het opstaan op het board, het gebruik van de paddle en het verplaatsen op het water. Als je deze vaardigheden onder de knie hebt, kun je gemakkelijker genieten van het suppen en de uitdagingen aangaan die het water je biedt.

Vallen en opstaan
“Leren suppen is net als het leven: soms val je en soms sta je op. Maar wat het ook wordt, blijf doorzetten en geniet van de rit!”

Om de basisvaardigheden van suppen aan te leren, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Begin met het opstellen van het sup board. Zorg ervoor dat het board op een vlakke ondergrond staat en plaats de paddle naast het board.
 2. Ga op het board staan met je voeten op heupbreedte. Zorg ervoor dat je je evenwicht behoudt door lichtjes heen en weer te wiebelen.
 3. Grijp de paddle met beide handen en houd deze voor je, met de bladen naar beneden gericht.
 4. Plaats een hand op de paddle, ongeveer in het midden van de steel. Gebruik de andere hand om de paddle te houden aan de bovenkant van de steel.
 5. Begin met het paddelen door een zwaaibeweging te maken met de paddle. Zorg ervoor dat je de paddle volledig onder water brengt en het water met een scherpe bocht weer verlaat.
 6. Probeer het ritme te vinden door een regelmatige zwaaibeweging te maken met de paddle. Houd je ogen gericht op de horizon om je evenwicht te behouden.
 7. Als je het paddelen onder de knie hebt, kun je gaan werken aan het verplaatsen op het water. Probeer het board te draaien door te draaien met je heupen en te paddelen aan één kant van het board. Dit kan helpen om de board in de gewenste richting te sturen.
 8. Als je vertrouwd raakt met het verplaatsen op het board, kun je gaan werken aan het opstaan. Ga op één knie staan op het board en plaats je andere voet naast je knie. Gebruik je handen om je evenwicht te behouden en sta vervolgens op met beide benen op het board.
 9. Als je de basisvaardigheden onder de knie hebt, kun je gaan oefenen met het maken van bochten en het beheersen van het board op golven. Dit kan helpen om je vaardigheden verder te ontwikkelen en om nog meer plezier te beleven aan het suppen.

Ga naar het volgende niveau

Zodra je de basisvaardigheden onder de knie hebt, kun je gaan werken aan het verbeteren van je techniek. Dit kan bijvoorbeeld door te oefenen met het maken van bochten of het beheersen van de board op golven.
Als je verder wilt gaan met het verbeteren van je suppen, kun je ook overwegen om deel te nemen aan een sup-les of clinic. Dit kan je helpen om je vaardigheden verder te ontwikkelen en om te leren van ervaren sup’ers.

Wat ook helpt om vertrouwd te raken met je sup is om eens lekker te ‘klooien’ op jouw sup board. Probeer eens de grenzen op te zoeken door je gewicht zo ver mogelijk naar achteren (of naar voren) te verplaatsen en check hoe jouw supboard reageert.

suppen leren - leer suppen met onze tips

Om bochten te oefenen met suppen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Zorg ervoor dat je goed vertrouwd bent met het paddelen en het verplaatsen op het sup board voordat je begint met het oefenen van bochten. Als je nog niet zeker bent op je board, kan het moeilijk zijn om bochten te maken.
 2. Kies een geschikte locatie om te oefenen. Zoek een plaats met rustig water, zodat je gemakkelijk op het board kunt blijven staan. Als je net begint met het oefenen van bochten, is het ook aan te raden om te zoeken naar een plaats met weinig wind, zodat je niet teveel last hebt van de elementen.
 3. Zet je sup board op een afstand van ongeveer 10 meter van de kant. Ga op het board staan en begin met het paddelen. Probeer een regelmatig ritme te vinden en houd je ogen gericht op de horizon om je evenwicht te behouden.
 4. Als je eenmaal op snelheid bent, kun je gaan oefenen met het maken van bochten. Dit doe je door met je heupen te draaien en te paddelen aan één kant van het board. Dit zal helpen om het board in de gewenste richting te sturen.
 5. Probeer verschillende soorten bochten te maken, zoals scherpe bochten en glijdende bochten. Let op hoe het board reageert op je bewegingen en probeer je techniek te verfijnen.
 6. Als je vertrouwd raakt met het maken van bochten, kun je gaan oefenen op golven. Probeer het board te beheersen op de golven door te draaien en te paddelen aan één kant van het board. Dit kan helpen om je vaardigheden verder te ontwikkelen en om nog meer plezier te beleven aan het suppen.

Geniet van het suppen

Uiteindelijk is het belangrijkste om te genieten van het suppen. Neem de tijd om te ontspannen op het water en laat je leiden door de elementen. Probeer ook verschillende locaties uit en experimenteer met verschillende soorten boards en paddles om te ontdekken wat het beste bij jou past.

Leren suppen – Conclusie:

Suppen is een leuke en uitdagende watersport die voor iedereen geschikt is. Door het juiste materiaal te kiezen, een geschikte locatie te zoeken en de basisvaardigheden te leren, kun je snel op het water staan en genieten van deze sport. Door regelmatig te oefenen en je vaardigheden te verbeteren, kun je ook naar het volgende niveau gaan en nog meer plezier beleven aan het suppen.

Is het moeilijk om te leren suppen?

Het leren van suppen kan een uitdaging zijn, vooral als je nog nooit op een sup board hebt gestaan. Maar met de juiste houding en de juiste techniek, is het leren van suppen een leuke en haalbare taak. Neem de tijd om de basisvaardigheden te leren en blijf oefenen om je vaardigheden te verbeteren. Het belangrijkste is om niet te ontmoedigd te raken en om te blijven genieten van het suppen.

Wat is het belangrijkste om te onthouden als ik aan het suppen ben?

Het belangrijkste om te onthouden als je aan het suppen bent, is om je evenwicht te behouden. Dit kan helpen om te voorkomen dat je valt en om gemakkelijker op het board te blijven staan. Probeer je ogen gericht te houden op de horizon en focus op je ademhaling om je evenwicht te behouden. Als je het board beter onder controle krijgt, kun je gaan werken aan het verbeteren van je techniek en het maken van bochten en glijdende bewegingen.Redactie

De redactie van 365watersport bestaat uit enthousiaste (water)sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over de diverse watersporten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.