☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Suppen met kinderen – Waar moet je op letten?

We weten natuurlijk al hoe leuk suppen is. Wanneer je gaat suppen met kinderen wordt het natuurlijk nog leuker. Zon, zand en water is sowieso voor kinderen al een feest en wanneer ze dan ook nog op een supboard kunnen spelen dan heb je geen kind meer aan ze.
Het enige vervelende is waarschijnlijk dat ze het sneller leren dan jij zelf. Belangrijk is wel dat ze er plezier in hebben en houden. Vooral het spelelement is leuk voor de kinderen. Ga niet gelijk lange tochten maken want dan hebben ze het gevoel dat ze moeten. Als je dan toch een keer een tocht wil maken met kinderen, wees dan creatief en maak er een avontuur van.

Vanaf een jaar of 8-10 (dat verschilt per kind) kunnen kinderen al gaan suppen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat ze hun zwemdiploma hebben. Wat één ding is zeker, ze gaan in het water vallen. Maar dat is natuurlijk een onderdeel van het plezier.

Stap voor stap – geen haast

Net zoals leren lopen, stap voor stap, is het ook met leren suppen. Laat een kind in zijn/haar eigen tempo ontdekken hoe om te gaan met het supboard. Het is geen wedstrijd. Kies de eerste keren een plek uit waar kinderen het fijn kunnen leren. Ideaal is als je begint op een plek waar niet alleen maar diep water is.
Een leuk meertje waar het water langzaam dieper wordt is ideaal, dan kunnen ze weer makkelijk op het supboard klimmen wanneer ze er af vallen. Zo leren ze het spelenderwijs.
Denk ook aan de veiligheid van kinderen tijdens het suppen. Lees ook het artikel veilig suppen, wat daarin staat geldt trouwens voor iedereen.

Suppen met kinderen – de juiste spullen

Wanneer je gaat suppen met kinderen zorg dan dat ze het juiste materiaal hebben. Dat maakt het voor de kinderen leuker en de kans is dan ook vele malen groter dat ze het leuk blijven vinden.

Suppen met kinderen – een eigen sup of een famile board

Voor kinderen zijn er kleinere supboards, deze zijn wendbaarder en voor een kind beter te besturen. Je gaat immers zelf ook niet op een supboard staan die 1 meter te lang is. Hetzelfde geldt voor de peddel, deze moet qua afmetingen ook op het kind afgestemd zijn.
Supboards voor kinderen zijn meestal ook wel goedkoper. Is je kind ‘eruit’ gegroeid dan kan je het supboard weer verkopen of een ander er blij mee maken. Je kan natuurlijk zelf ook altijd voor een 2e hands supboard kijken.

Ook zijn er ‘familie’ supboards. Deze zijn veel langer dan nodig is voor één persoon, hebben meer drijfvermogen en daar kan je met twee personen op suppen. Je zal zelf in moeten schatten wat het leukste is. Misschien gaat een kind liever zelf op zijn/haar eigen supboard aan de gang.

Top 3 + 1 – Sup boards voor kinderen

Ja, we hadden al een top 3 geselecteerd maar toen zagen we de Sportstech WBX sup board. De kleinste maat uit deze serie is heel geschikt voor kinderen: 2 gave designs, gave feaures zoals een mount voor een actio-cam en drybag met led lampjes en bluetooth speakers. Vandaar de top3 + 1, ook wij hebben moeite met kiezen.

Sup kleding voor kinderen

Wanneer het wat kouder weer is, zorg dan ook dat je kind niet teveel afkoelt. Daar is uitstekende kleding voor te koop en dat hoeft niet duur te zijn. Ook wanneer het juist heel warm is kan de juiste kleding tegen verbranden beschermen. We laten hier in dit artikel wat er zoal op de markt is, zodat je een indruk kunt krijgen wat nodig is en de prijzen die erbij horen. Verwacht hier niet een uitgebreide test van de kleding.

Bij kouder weer

Wanneer het koud is, kan je het beste een wetsuit met lange mouwen en pijpen kiezen. Dit beschermt het beste tegen de koude. Het idee van een wetsuit is dat er water in het wetsuit loopt. Dat water neemt de temperatuur van het lichaam aan en isoleert op die manier. Daarom moet een wetsuit goed passend zijn en niet te groot want dan vermindert de werking

Bij een beetje koud weer

Is de (water)temperatuur best ok, maar schijnt de zon niet dan kan je ook een zogenaamde shorty gebruiken.

Bij

Bij zonnig weer

Wanneer het heel erg zonnig is de bescherming tegen de zon belangrijk. Je kunt zonnebrand gebruiken, en dan het liefst watervaste zonnebrand. Een andere manier is je kind een T-shirt aan te doen. Je kan natuurlijk een gewoon T-shirt gebruiken, maar er bestaan ook speciale T-shirts die tijdens watersporten gebruikt kunnen worden en die je kind beschermen tegen de schadelijke UV-straling.

Suppen met kinderen – let op hun veiligheid

Uiteraard gelden voor kinderen de algemene regels met betrekking tot veilig suppen. Hou er rekening mee dat kinderen daar zelf niet of minder op letten.
Het is aan jou als begeleider om te bepalen of je bijvoorbeeld een zwemvest aanschaft en wanneer je het je kind laat gebruiken. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de leash.
Je kan bijvoorbeeld in ondiep water het kind zonder zwemvest en leash laten oefenen. Dat is veel prettiger qua bewegingsvrijheid. Zorg wel dat je altijd een oogje in het zeil houdt en snel in kunt grijpen mocht er iets mis gaan.

Tip
Wanneer je kind voor het eerst met zwemvest en leash gaat suppen, test dan uit of het zwemvest goed zit en of je kind weer op het supboard kan klimmen (ook in dieper water). Oefen dit een paar keer, zodat het een routine wordt.

Wanneer het kind geoefend heeft in wat ondieper water is het misschien tijd om de volgende stap te nemen. Ga je op pad in dieper water, voor de wat meer geoefende kinderen, kan je de kinderen liever wel een zwemvest en leash laten gebruiken.

Let erop dat een zwemvest goed passend moet zijn, een te groot zwemvest doet niet wat het moet doen.

Veel gestelde vragen

Vanaf welke leeftijd kan een kind leren suppen?

Een kind kan leren suppen vanaf een jaar of 7/8-10 jaar. Dat is afhankelijk van het kind. Voorwaarde is dat het kind kan zwemmen.

Waar moet ik op letten als ik met kinderen ga suppen?

Stel het plezier voor het kind op de 1e plaats. Let op de veiligheid van het kind en zorg dat je op het kind afgestemde materialen (supboard, peddels) gebruikt en de juiste kleding bij verschillende (water)temperaturen.

Is suppen met kinderen duur?

Suppen met kinderen hoeft niet duur te zijn. Het is één van de goedkopere watersporten. Je kunt voor een redelijke prijs nieuwe spullen kopen. Als de kinderen er weer uit gegroeid zijn kan je ze weer verkopen. Ook kan je overwegen tweedehands spullen aan te schaffen.

Redactie

De redactie van 365watersport bestaat uit enthousiaste (water)sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over de diverse watersporten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.