☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Windfoilen – de nieuwe rage?

Wordt foilen of windfoilen de nieuwe rage? Was in de jaren 80 windsurfen een rage, sindsdien heeft de sport en het materiaal steeds nieuwe ontwikkelingen doorgemaakt. En nu is er het windfoilen, wij leggen uit wat windfoilen is en welke materialen men daarbij gebruikt. Wij proberen het uit te leggen en geven aan wat nodig is om te beginnen.

De hoogste snelheid haalde je in het verleden met planeren tijdens windsurfen. De windsurfplank wordt als je in plané gaat deels uit het water gelicht maar maakt dan ook nog steeds voor een groot deel contact met het water. Door de verminderde wrijving ga je harder. Met een windfoil is de wrijving nog vele malen minder en de snelheid neemt hierdoor enorm toe.

Wij verwachten dat foilen of windfoilen de nieuwe rage van de komende jaren wordt. Zo is er al een EK windfoilen en een WK windfoilen en vervalt bij de Olympische Spelen in 2024 de RS:X windurfklasse en komt het foilen daarvoor in de plaats.

Hoe werkt windfoilen?

Met windfoilen is de traditionele vin onder de surfplank vervangen door een zogenaamde foil. Een foil is het beste te beschrijven als een lange vin, waar aan de onderkant van de vin een extra constructie zit met de vorm van een vliegtuig.
De ‘vleugels’ van de foil zijn zodanig vormgegeven dat er in het water een opwaartse druk ontstaat wanneer je snelheid maakt. Door deze opwaartse druk wordt de surfplank waarop je staat omhoog geduwd en uit het water getild. Hierdoor wordt de waterweerstand nihil en jouw snelheid maximaal.

Waar is een foil van gemaakt?

Een foil is van carbon gemaakt, soms in combinatie met metaal (b.v. aluminium). Met name de vleugels, of wings, zijn van carbon. Carbon is namelijk gezien de eigenschappen van het materiaal ideaal. Je snapt dat een foil licht moet zijn, sterk, vormvast en de juiste vorm moet hebben. Carbon beschikt over al deze eigenschappen. Dit maakt dat de een foil van carbon relatief eenvoudig en goedkoop te produceren is. Hierdoor is het betaalbaar voor een groot publiek.

Wat heb je nodig om te windfoilen?

Wanneer je het windfoilen vergelijkt met het windsurfen is het belangrijkste verschil in benodigdheden de foil. Deze foil moet geschikt zijn voor jouw surfplank. Of liever gezegd jouw surfplank moet geschikt zijn voor de foil. De foil moet passen, maar ook het gebied in de surfplank rond de vin moet sterker zijn omdat hier meer krachten op komen.

Een goedkope foil vinden

Wij gingen op zoek naar een goedkope foil. De foil van Decathlon is in 3 maten beschikbaar. Welke maat je moet kiezen is afhankelijk van jouw gewicht en ervaring.

Meer informatie gerelateerd aan windfoilen

Lees ook eens wat in eenwat algemener artikel wat hydrofoilen is. En weet je dat je ook kan wingfoilen? Dat doe je met een vlieger en dan ben je zelf eigenlijk de mast.

Veel gestelde vragen

Wat is windfoilen

Windfoilen lijkt op windsurfen maar je kan veel sneller doordat er in plaats van een vin een foil gebruikt wordt. Deze foil zorgt ervoor dat jouw plank boven het water getild wordt. Hierdoor heb je minder waterweerstand en bereik je veel hogere snelheden.

Gerelateerde artikelen

Efoilen – wil ik een Efoil kopen?Redactie

De redactie van 365watersport bestaat uit enthousiaste (water)sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over de diverse watersporten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.