☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Wingfoil ~ wat is wingfoilen ~ de juiste wing foil set kopen

We weten dat op watersport gebied de nieuwe ontwikkelingen door gaan. Foilen is de nieuwste rage. We noemen wingfoil – maar wat is nu wingfoilen eigenlijk en wat heb je er voor nodig. Wij proberen het duidelijk te maken en geven aan waar een wing foil set uit bestaat.
Wingfoilen is een spectaculaire sport, en is voor een beetje sportief iemand makkelijk aan te leren. Wil je wingfoilen leren dan kan je dat in stapjes doen, het mooie is dat je het op veel verschillende niveaus kunt doen dus je jouzelf altijd door kunt blijven ontwikkelen.
Wingfoilen is eigenlijk wingsurfen 2.0. Door de toevoeging van de foil bereik je hogere snelheden en wordt de sport veel spectaculairder.

Wat is wingfoilen?

Wingfoilen is surfen waarbij je door een wing (=vlieger) vooruit wordt getrokken. Door de foil onder je board wordt je board uit het water getild en bereik je hoge snelheden.

Omdat plaatjes meer zeggen dan worden, en een video nog meer. Hebben we ter illustratie het volgende filmpje voor je gevonden. Bekijk het rustig en zeker weten dat je verkocht bent. Het mooie is dat je het ook gewoon op een meertje in Nederland kunt doen. Alhoewel een omgeving zoals in deze video er natuurlijk ook wel super uit ziet 😉

Wingfoil ~ Wat is het verschil met windfoilen?

Het verschil tussen wingfoilen en windfoilen is dat je met wingfoilen een wing gebruikt en als het ware zelf de mast bent, terwijl je met windsurfen een zeil+mast gebruikt die vast aan je board zit. Een board wat je gebruikt voor wingfoilen hoeft dus geen bevestiging voor een mast te hebben.

Een overeenkomst met windsurfen is trouwens dat je wel wind nodig hebt. Zonder wind kan je beter gaan suppen of e-suppen.

Wingfoil ~ Wat heb je nodig om te wingfoilen?

Board

Als eerste heb je een board nodig. Lees ook ons artikel over waar je op moet letten als je een wingfoil board kopen gaat.

€550,00
Prijs gecheckt op 22 september 2023 13:03
Amazon.nl
Prijs gecheckt op 22 september 2023 13:03
Amazon.nl

Wing

Een wing of wing set is een essentieel onderdeel van het wingsurfen. Maar waar moet je nu op letten als je een wing kopen gaat. Het belangrijkste is dat je de juiste maat wing kiest. Wings zijn er van 2 m2 tot 7 m2.

De meest gangbare maten zijn zo rond de 4 m2 en 5 m2. Een vuistregel is dat wanneer je lichter bent dan 70 kg je 4 m2 gebruikt en ben je zwaarder dan 70 kg 5 m2.

Misschien vraag je je af waarom er dan ook wings zijn die zoveel groter of kleiner zijn. Met ander maten wings heb je meer mogelijkheden om bij verschillende windsnelheden ook te kunnen wingsurfen. Waait het harder kies je een wat kleinere wing en waait het heel weinig een grotere.

Ben je meer ervaren dan zal je ook een wat grotere ‘wing’ aan kunnen. de genoemde 4 m2 en 5 m2 zijn om te beginnen met een gemiddelde windkracht OK. Daar zal je dus het meeste plezier aan beleven.

Waar je ook rekening mee moet houden is dat de wing opgepompt moet worden. Aan de voorkant zit namelijk een rand waar luch in geblazen moet worden. Je hebt dus een pomp nodig.

Verder is het natuurlijk fijn dat je de wing niet kwijtraakt als er iets mis gaat tijdens het wingfoilen. Dat voorkom je met een leash. Met deze leash zit de wing aan jou vast.

Hieronder de wings van 5m2 en groter

Foil

Leren Wingfoilen

Het leren wingfoilen kan je het beste in stapjes doen. Keulen en Aken zijn immers ook niet in één dag gebouwd. Probeer kleine stapjes te maken. Ga je op een foilboard staan met een wing zonder enige ervaring, dan gaat het zeker niet lukken.

Hoe moet je het dan wel aanpakken vraag je je misschien af. Wat je zou kunnen doen is op het droge met je wing te gaan oefenen. Zo leer je hoe de wing reageert en wat voor krachten er op de wing komen te staan. Ook leer je hoe je de wind uit de wing weg kunt nemen.

Een volgende stap is dat je het water op gaat. Gebruik dan eerst een board zonder foil. Je gaat dan eigenlijk eerst wingsurfen. Kies een wat groter en dus stabieler board als je daarvoor in de gelegenheid bent. Je gaat dan misschien wat minder snel en bent wat minder wendbaar, maar daardoor heb je wel beter de gelegenheid om goed te oefenen.

Lukt dat goed, dan kan je met wat hardere wind en/of een kleiner board het water op. Mijn ervaring is dat wanneer de omstandigheden wat moeilijker worden, je weer opnieuw moet leren daar mee om te gaan. Je voelt je steeds opnieuw een beginner.

Ben je eenmaal aan die nieuwe omstandigheden gewend dan ga je ook sneller en ben je meer wendbaar. De kick wordt alleen maar groter, dus hou vol. Ook zal je merken dat bij minder wind of een logger board het een appeltje eitje is en saai wordt.

De laatste stap is dat je met een board met foil het water op gaat. Ook daarvoor geldt dat in het begin een wat groter board misschien helpt met starten en uit het water komen. Daarna zal je stukje bij beetje steeds handiger worden. Je kan steeds meer wind aan op een wendbaarder board.

Meer informatie

Wist je dat als je ooit al eens met een powerkite geoefend hebt of weet hoe je moet kitesurfen dat je behoorlijk in het voordeel bent. Je weet dan immers hoe de kite/wing/vlieger reageert op de wind. Ook als je kunt wingsurfen ben je in het voordeel. Je hoeft dan alleen nog maar te leren hoe je met de foil moet surfen.

Wingfoil ~ Veel gestelde vragen

Wat is wingfoilen?

Wingfoilen is een nieuwe watersport waarbij een persoon een speciaal surfboard met een zweefvlieger (wing) gebruikt om over het water te glijden.

Wat heb ik nodig om te beginnen met wingfoilen?

Om te beginnen met wingfoilen heb je een wingfoilboard, een wingfoil (zweefvlieger), een stuurinrichting en wetsuit of neopreenkleding nodig. Het is ook aan te raden om een helm te dragen.

Is wingfoilen moeilijk om te leren?

Wingfoilen kan een uitdaging zijn om te leren, vooral omdat het een nieuwe sport is en het vereist dat je een aantal vaardigheden ontwikkelt, zoals balans, timing en het vermogen om te anticiperen op de bewegingen van het water. Het is echter niet onmogelijk om te leren, en veel mensen vinden het een leuke en opwindende sport.Redactie

De redactie van 365watersport bestaat uit enthousiaste (water)sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over de diverse watersporten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.