Home » Blog » Neopreen badmuts ~ Onmisbaar bij zwemmen in koud water

Neopreen badmuts ~ Onmisbaar bij zwemmen in koud water

neopreen badmuts of bivakmuts

Open water zwemmen is iets wat steeds meer mensen de laatste tijd doen. Vooral bij in zwemmen in koud water is een neopreen badmuts cq neopreen zwemmuts onmisbaar. Het is goed om te weten dat je als je in het water ligt veel warmte door je hoofd verliest. Het is dus belangrijk om dit te voorkomen. Met name bij het crawlen lig je constant met je hoofd in het water en is dit extra belangrijk.
Een neopreen badmuts helpt mee om je hoofd warm te houden. Dat kan in de vorm van een zwemcap maar ook als bivakmuts. Sommige mensen gebruiken liever een neopreen hoofdband met zwemmen met daaroverheen twee gewone badmutsen.

Een neopreen badmuts kopen, waar moet ik op letten?

Natuurlijk is het goed als je de juiste maat koopt. Een goede pasvorm zorgt ervoor dat er een dun laagje water tussen je hoofd en de neopreen badmuts blijft zitten. Dit laagje water neemt jouw lichaamstemperatuur aan en vormt zo een extra isolatie. Te strak is natuurlijk niet fijn.
De dikte van het neopreen bepaald hoe goed de isolatie is, een dikkere neopreen badmuts zal meer warmte vast houden.
Waar je ook over na moet denken is of je een zwemcap of een neopreen bivakmuts wilt. Een bivakmuts bedekt ook jouw nek en kin. Wanneer het water erg koud is heeft een bivakmuts de voorkeur.

Tip
Je kan het deel van je gezicht wat niet bedekt is insmeren met vaseline
om warmte vast te houden

Neopreen Badmuts ~ Neopreen zwemmuts

Neopreen bivakmuts

Wordt het water echt koud dan ben je met een neopreen bivakmuts misschien beter af. Deze bedekt jouw lichaam nog beter. Met een neopreen bivakmuts wordt ook je nek en kin bedekt.

Let wel op dat je wetsuit over de onderkant van je bivakmuts heen moet doen.

Zwemmen in open water ~ zwemmen in koud water

Steeds meer mensen ontdekken hoe fijn het is om in open water te zwemmen. Het is ook iets wat ik zelf al jaren doe. Vroeger droeg ik als het kouder was twee badmutsen. Een oude vrouwen bubbeltjes badmuts en daaroverheen een gewone zwemcap. Het idee was dat de lucht ertussen isoleerde 😉

Om het open water zwemmen leuk te houden is het belangrijk op je eigen veiligheid (en die van anderen) te letten. Lees waar je op moet letten als je veilig zwemmen wilt en speciaal als je in de winter zwemmen in open water ambieert.

Meer informatie

We hebben nog veel meer informatie beschikbaar. Lees bijvoorbeeld onze ervaringen met een zwembril op sterkte.
Ook hebben we uitgezocht waar je op moet letten wanneer je neopreen zwemhandschoenen kopen of neoprene sokken om te zwemmen gaat.
Om jouw zwemtechniek te verbeteren zou je als hulpmiddel als het water goed op temperatuur is een neopreen zwembroek kunnen gebruiken.

nv-author-image

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *