☑️ Bekijk de beste watersport aanbiedingen hier

Neopreen handschoenen zwemmen met zwemhandschoenen

Neopreen handschoenen draag je tijdens het zwemmen als het water (erg) koud is. Bij welke water temperatuur je neopreen zwemhandschoenen gaat dragen is voor iedereen verschillend. Het is zeker dat het winterzwemmen een enorme vlucht heeft genomen. We bedoelen dan dat steeds meer mensen in de winter zwemmen gaan in het buitenwater.

Wat zijn neopreen zwemhandschoenen?

Zwemhandschoenen zijn een soort handkleding die door zwemmers worden gedragen voor verschillende doeleinden. Ze zijn meestal gemaakt van neopreen, silicone of andere materialen, en worden vaak gedragen om warmte en bescherming te bieden in koud water, of om grip en aandrijving te verbeteren bij het zwemmen.

Zwemhandschoenen worden meestal om de pols bevestigd met een klittenbandsluiting of elastische band, en zijn ontworpen om strak om de hand en vingers te passen. Sommige zwemhandschoenen hebben ook een geribbelde oppervlakte of extra padding om de grip te verbeteren en handvermoeidheid te verminderen.

Naast het bieden van warmte en het verbeteren van de grip, kunnen zwemhandschoenen ook helpen bij het verbeteren van de techniek van zwemmers door hen een beter gevoel voor het water te geven. Ze kunnen ook worden gedragen om de handen te beschermen tegen snijwonden, abrasies en andere verwondingen die kunnen optreden tijdens het zwemmen in ruwe of ijskoude wateromstandigheden.

Over het algemeen zijn zwemhandschoenen een nuttig accessoire voor zwemmers die warm willen blijven, hun grip en aandrijving willen verbeteren, of hun handen willen beschermen tijdens het zwemmen in uitdagende omstandigheden.

Wanneer met neopreen handschoenen zwemmen?

Zoals we in de inleiding al aangaven is het voor iedereen verschillend of en wanneer ze met neopreen handschoenen zwemmen gaan. Trekt de één in de herfst al neopreen zwemhandschoenen aan, de ander gebruikt ze helemaal nooit. We noemen een aantal voorbeelden waar dat mee te maken heeft.

 • Iedereen is verschillend
 • De temperatuur van het water
 • Hoe lang duurt jouw zwem sessie
 • Jouw zwemslag

Iedereen gaat verschillend om met kou. Zwemmen in koud water is iets wat je kunt oefenen. Echter zal ieder mens daar anders op reageren, bij de een zullen Maar er zijn natuurlijk ook mensen de het gewoon niet (te koud) willen krijgen en hun zwemkilometers in het water willen maken. Feit is hoe langer je in het water bent hoe meer je afkoelt. Daarbij komt ook nog dat er een verschil is tussen crawlen en of je de schoolslag zwemt. Je verliest de meeste warmte via je hoofd. Wanneer je crawlt lig je bijna continue met je hoofd in het water en zul je dus veel meer warmte verliezen dan tijdens de schoolslag.
Natuurlijk is de watertemperatuur ook heel belangrijk, maar ook de temperatuur boven water en de hoeveelheid wind is van invloed.

Neopreen zwemhandschoenen – kooptips

Waar moet je op letten wanneer je neopreen zwemhandschoenen gaat kopen? Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn:

 • Kies de juiste maat
 • Let op de dikte van het neopreen
 • Check of de binnenkant van de handschoen voldoende ‘grip’ heeft
 • Een kleur of reflecterende strepen
 • Een lange manchet is fijn
 • Goed afsluitbaar met klittenband
 • Zorg dat je ze makkelijk aan- en uit kunt doen
Neopreen hadschoenen - tips als je zwemhandschoenen kopen gaat

Ook kan je kijken naar het merk, zone3 zwemhandschoenen zijn gegearandeerd OK, Zone3 is een bekend merk op het gebied van zwem accessoires. Zonder overigens andere merken tekort te doen.

Neopreen handschoenen – is dat voldoende?

Meestal zul je eerst een wetsuit aandoen en je hoofd beschermen met een neopreen badmuts. Pas daarna ga je aan je handen en voeten denken. Sowieso is het belangrijk dat je op en in het water aan je eigen veiligheid tijdens het zwemmen denkt. Maar zeker met winterzwemmen is dit extra belangrijk. De risico’s zijn groter, maar wees niet bang, met de juiste maatregelen is het in de winter zwemmen in buitenwater gewoon veilig.

Neopreen handschoenen – Veel gestelde vragen

Welke materialen worden gebruikt om zwemhandschoenen te maken?

Zwemhandschoenen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals neopreen, rubber of lycra. Neopreen is een populaire keuze omdat het goed isolerend is en grip biedt in het water. Neopreen handschoenen hebben zeker bij winterzwemmen de voorkeur.

Hoe bewaar ik mijn neoprene handschoenen?

Je kunt je neopreen handschoenen het beste op een droge en koele plaats bewaren, bijvoorbeeld in een zwemtas of op een plank in je kast. Zorg ervoor dat ze volledig droog zijn voordat je ze opbergt om schimmelvorming te voorkomen.

Waarvoor worden neopreen handschoenen gebruikt?

Neopreen handschoenen worden gebruikt om de handen te beschermen tegen koud water, om grip te verbeteren tijdens het zwemmen en om te helpen bij het verminderen van weerstand in het water.Redactie

De redactie van 365watersport bestaat uit enthousiaste (water)sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over de diverse watersporten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.